Foto: Publicitātes foto
Arheologu komanda, iespējams, tuvākajā laikā atklās vienu no senās pasaules lielākajām mīklām – viņi uzskata, ka ir atraduši pēdējā inku imperators Ataualpas apbedīšanas vietu.

Kā vēsta pasaules ziņu aģentūras, nesen kļuvis zināms, ka daudznacionāla pētnieku komanda dziļi Amazones džungļos atradusi akmens struktūru, kur varētu atdusēties Ataualpa, ko spāņi konkistadori nogalināja pēc Dienvidamerikas iekarošanas.

Ja viņiem ir taisnība, tad šis atradums ierindosies starp tādiem izciliem arheoloģiskiem atradumiem kā Tutanhamona kapenes, Terakotas armija un Rozetas akmens.

Džungļos atrastā struktūra ir 80 metrus augsta un 80 metrus plata, veidota no simtiem divtonnīgu akmeņu un atrodas augstu Andu kalnos vienā no Ekvadoras nacionālajiem parkiem.

Saskaņā ar leģendu sagūstītais Ataualpa spāņiem apsolīja, ka gadījumā, ja viņš tiks palaists brīvībā, inki viņa mājvietu piepildīs ar zeltu un citām dārglietām. Inku imperators savu solījumu turēja, bet pat tik dāsna izpirkuma maksa neļāva viņam izvairīties no nāves - 1533. gada jūlijā spāņi viņu nožņaudza.

Pēc nāvessoda Ataualpas tautieši savu imperatoru apbedīja slepenā vietā, kura vēl joprojām kairina daudzu vēsturnieku iztēli.

Daudzu gadu laikā neskaitāmas ekspedīcijas centušās atrast imperatora atdusas vietu, bet viņu pūliņi nebija vainagojušies panākumiem. Tomēr tagad arheologi cer, ka viņiem izdevies atminēt vienu senās pasaules lielākajiem noslēpumiem.

"Šis patiešām var kļūt par vienu no izcilākajiem arheoloģiskajiem atklājumiem," medijiem stāstījis viens no ekspedīcijas dalībniekiem - franču izcelsmes amerikāņu arheologs Benuā Divernjē.

"Atklātā struktūra vairāk atgādina senu laukumu, bet daudziem akmeņiem ir asas šķautnes, it kā tās būtu aptēstas ar roku. Lai gan var būt, ka tas ir kāds neparasts iezis. Mēs uzskatām, ka zem šīm akmens plātnēm atrodas arī citas istabas vai apbedījumi."

Arheologs uzsver, ka piekļūt šīm kapenēm bijis ārkārtīgi grūti, turklāt tur dzīvo nāvējošu bišu kolonija, tāpēc vienīgais iemesls, kāpēc vajadzētu turpināt pētījumus, ir pārliecība, kas tā ir pēdējā inku imperatora atdusas vieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!