Foto: Vida Press
Starp vēstures lielākajām mīklām, kas intriģējušas cilvēkus, ierindojams bēdīgi slavenais Londonas prostitūtu slepkava ar satraucošo iesauku Džeks Uzšķērdējs.

1888. gadā viņš dažu mēnešu laikā Londonas rajonā Vaitčepelā nogalināja vismaz piecas sievietes, policijai tolaik vainīgo neizdevās atrast, un minējumi, kas slēpās aiz Džeka Uzšķērdēja vārda, turpinās vēl šodien.

Versiju par īsto slepkavnieku laika gaitā bijis daudz, un tagad gūts jauns apliecinājums vienai no tām – iespējams, ka Londonas bieds bijis kokvilnas lieltirgotājs Džeimss Meibriks no Liverpūles.

Aizdomas, ka viņš varētu būt vainīgs daudzu prātus gadu desmitiem uztraukušajās slepkavībās, radās pirms 25 gadiem, kad tika atrasta dienasgrāmata, kuru it kā bija sarakstījis Meibriks.

Kā vēsta "The Telegraph", tās autors bija atzinies piecās nežēlīgās sieviešu slepkavībās Īstendā Londonā, kā arī vienas Mančestras ielasmeitas noslepkavošanā.

"Es atklāju savu vārdu, lai visi uzzina par mani un lai vēsture stāsta, ko mīlestība var nodarīt džentlmenim. Jūsu uzticīgais, Džeks Uzšķērdējs," rakstīts dienasgrāmatas noslēgumā.

Foto: Vida Press
Tolaik vēstures pētnieki un Uzšķērdēja lietas fani cīkstējās par to, vai atrastie pieraksti nav viltoti – daļa rakstītā bijusi informācija, kas varētu būt zināma tikai īstajam slepkavam, bet daļa no detaļām savulaik bija aprakstītas avīzēs.

Šaubas vairoja neskaidrā dienasgrāmatas izcelsme – metāllūžņu tirgotājs Maiks Barets, kurš to bija nodevis publicēšanai literārajai aģentei Dorīnai Montgomerijai no Londonas, teicās to ieguvis no kāda ģimenes drauga, kurš drīz vien pēc tam nomira un nespēja vairs ieviest skaidrību noslēpumaino pierakstu izcelsmē.

Vēl lielākas jukas radīja Bareta atzīšanās 1995. gadā – viņš pēkšņi paziņoja, ka pats to visu sagudrojis. Vēlāk gan vīrietis šo apgalvojumu atsauca.

Foto: Vida Press/Nams, kur atrada dienasgrāmatu
Tagad britu mediji steidz vēstīt, ka grāmatā "25 Years of The Diary of Jack the Ripper: The True Facts", kas iznāks rudens sākumā, tās autors Roberts Smits apliecinājis – dienasgrāmata ir autentiska un to patiešām rakstījis Džeimss Meibriks.

"The Telegraph", atsaucoties uz grāmatas autora Smita stāstīto, vēsta, ka gadiem ilgie meklējumi aizveduši pētniekus atpakaļ uz Meibrika māju Liverpūlē, kur viņš dzīvojis līdz savai nāvei 1889. gadā.

Tieši tur remontdarbu laikā zem grīdas dēļiem guļamistabā elektriķi 1992. gada 9. martā atraduši dienasgrāmatu, ko Barets jau atrašanas dienā steidzīgi piedāvājis Londonas aģentei.

Tiesa, tas gan vismaz pagaidām nepierāda, ka Meibriks patiešām pastrādājis baisos noziegumus. "Vai viņš bija Džeks Uzšķērdējs? Šobrīd viņš ir galvenais aizdomās turamais, bet strīdi par Uzšķērdēja identitāti var ilgt vēl vienu gadsimtu," "The Telegraph" citē grāmatas autoru.

Foto: Vida Press/Džeimsa Meibrika sieva
Pirms pāris gadiem izskanēja versija, ka šausmīgo slepkavību veicējs bijis Meibrika brālis Maikls, bet, tā kā Meibriki bijuši brīvmūrnieki, viņš no soda par nodarījumu paglābts.

Pats Džeimss Meibriks mira aizdomīgā nāvē, un viņa brāļa ierosinātā izmeklēšanā tika atklāts, ka viņš noindēts ar arsēnu. Aizdomās par vīra slepkavību tika apcietināta viņa sieva Florence. Iesākumā viņai piesprieda nāvessodu, ko vēlāk nomainīja mūža ieslodzījums, bet 1904. gadā amerikāniete no cietuma tika atbrīvota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!