Foto: Vida Press

1964. gadā slavenais amerikāņu zinātniskās fantastikas autors un bioķīmijas profesors Aizeks Azimovs (1920-1992) žurnālā The New York Times publicēja rakstu par to, kāda būs pasaule piecdesmit gadus vēlāk – 2014. gadā.

Savā rakstā Azimovs iztēlojas 2014. gada World's Fair izstādi, un, būdams zinātnes un tehnoloģiju attīstības pētnieks un apoloģēts, īpaši koncentrējās uz nākotnes robotiem.

Tagad spāņu izdevums El Mundo publicējis analīzi, cik precīzi bija tolaik izteiktie Azimova pareģojumi, un izrādās, ka pilnīgi precīzs Azimovs ir bijis par 40 procentiem.

Vēl 30 procenti pareģojumu, pēc El Mundo vārdiem, ir piepildījušies tikai daļēji, bet atlikušie 30 procenti ir visai tālu no mūsdienu realitātes.

Piemēram, 1964. gadā Azimovs paredzēja, ka, sazinoties pa telefonu, mēs varēsim ne tikai dzirdēt, bet arī redzēt sarunu biedru, bet ekrānu varēsim izmantot, lai apskatītu dokumentus, fotogrāfijas un lasītu grāmatu fragmentus.

Viņš jau tolaik bija pārliecināts, ka, pateicoties orbitālajiem pavadoņiem, mēs viens otram "pa tiešo" varēsim zvanīt no vienas planētas vietas uz otru.

Azimovs paredzēja, ka 2014. gadā būs miniatūras skaitļojamās mašīnas, kas kalpos kā robotu smadzenes, televizoriem būs pa visu sienu izstiepts ekrāns, mājās ieviesīs klimata regulēšanas sistēmas, bet internetu, kā uzsver eksperti, pat tik tālredzīgs cilvēks kā Azimovs nebija paredzējis.

Pēc viņa domām, virtuvēs būšot ierīces, kas ļaus vakarā pasūtīt ēdienu uz nākamo rītu. "Tomēr man ir aizdomas, ka pat 2014. gadā virtuvē būs atvēlēts neliels stūrītis, lai maltīti pagatavotu pats savām rokām, īpaši tad, kad tiek gaidīti viesi," rakstīja Azimovs.

Rakstnieka pareģojumi par Marsu ir daļēji piepildījušies, bet par Mēnesi - nav. "Uz Marsu pagaidām tiks sūtīti tikai bezpilota lidaparāti, lai gan jau 2014. gadā tiks uzsākta astronautu sagatavošana ceļojumiem uz Marsu," rakstīja Azimovs.

Patiešām - šī gada janvārī kļuva zināms, ka ceļot uz Marsu gatavojas pat latvietis Pauls Irbins (lai gan ne ātrāk par 2030. gadu), tomēr Azimova teiktais, ka 2014. gadā uz Mēness jau būs izveidotas cilvēku nometnes, nav piepildījies.

Medicīnas lauciņā Azimovs paredzēja, ka par nozīmīgāko novirzienu kļūs psihiatrija, bet "cilvēce nopietni cietīs no patoloģiskas garlaicības". (Viņš pārspīlē - uzskata El Mundo eksperti.)

"2014. gadā pasaules iedzīvotāju skaits sasniegs 6,5 miljardus, bet ASV iedzīvotāju skaits - 350 miljonus." (Lai gan Azimova minējums ir gandrīz precīzs, pasaulē šobrīd dzīvo vairāk nekā 6,5 miljardi cilvēku, bet ASV - mazāk par viņa prognozēto skaitu.)

Tāpat pagaidām nav piepildījušies Azimova pareģojumi par to, ka 2014. gadā būs mājas zem ūdens, parādīsies gigantiskas saules elektrostacijas (tās plānotas tikai pēc aptuveni sešiem gadiem), bet kosmosā būs cilvēku izveidotas elektrostacijas.

Pārtikas jomā Azimovs paredzēja mākslīgās picas parādīšanos, un šī prognoze ir gandrīz precīza, jo 2013. gadā patiešām tika ziņots par pirmo hamburgeru no mākslīgās gaļas.

Pēc Azimova domām, 2014. gadā pasaulē būs tikai daži atsevišķi darbi, kurus cilvēks varēs veikt labāk nekā mašīnas. Līdz ar to cilvēce lielā mērā būs kļuvusi par mašīnu apkopēju rasi. Šajā atpūtnieku sabiedrībā par krāšņāko vārdu vārdnīcā būs kļuvis "darbs".

Ar pilnu Aizeka Azimova nākotnes pareģojumu sarakstu, kas publicēts žurnālā The New York Times, var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!