Foto: DELFI

Nesen mirušais bijušais Dienvidāfrikas Republikas prezidents Nelsons Mandela neapšaubāmi devis nopietnu ieguldījumu humānisma attīstībā un cilvēktiesībās, tomēr, izvērtējot viņa nozīmību visas pasaules vēstures gaitā, Mandela nav iekļuvis pat attiecīga reitinga pirmajos trīs simtos.

Pie šāda secinājuma nonākuši grāmatas "Who's Bigger?" ('Kurš svarīgāks?") autori, kuri izstrādājuši īpašu datu analīzes algoritmu, kas ļauj vēsturiskas personības novērtēt pēc viņu "svarīguma" visas pasaules vēsturē.

Pētījuma autori ir Ņujorkas "Stony Brook" universitātes datorzinātņu profesors Stīvens Skiena un "Google" inženieris Čārlzs Vords, un vēsturisko personu nozīmīguma topa izveidošanā viņi izmantojuši interneta enciklopēdiju datus, kā arī publikācijas tiešsaistes izdevumos un citos resursos.

Rezultātā Mandela šajā sarakstā ieņēmis tikai 356. vietu, bet par nozīmīgāko vēsturisko personu atzīts mūsu pestītājs Jēzus Kristus, kuram seko Napoleons Bonaparts un pravietis Muhameds.

Ceturtajā vietā ierindojies dižais angļu dramaturgs Viljams Šekspīrs, bet piektajā - 16. ASV prezidents Abrahams Linkolns. Desmitniekā iekļuvusī vēl divi citi ASV prezidenti - Džordžs Vašingtons un Tomass Džefersons.

No šobrīd dzīviem cilvēkiem pirmajā simtniekā iekļuvis tikai viens - tas ir Džordžs Bušs jaunākais, kurš sarakstā ieņem 36. vietu.

No XX gadsimta politiķiem par pašu ietekmīgāko atzīts Ādolfs Hitlers, kurš ierindojies septītajā vietā, bet viņa laikabiedri Staļins, Rūzvelts un Čērčils ieņem attiecīgi 18., 23. un 37. vietu.

Lieki piebilst, ka sarakstā ir ļoti maz sieviešu - pirmajā simtniekā ir vien trīs daiļā dzimuma pārstāves: Anglijas karaliene Elizabete I ieņem 13. vietu, karaliene Viktorija ir 16. vietā, bet Žanna d'Arka ieņem 95. vietu. ("Dzelzs lēdija" Mārgareta Tečere sarakstā ir 271. pozīcijā.)

No komponistiem nozīmīgākie pasaules vēsturē ir bijuši Mocarts, Bēthovens un Bahs, bet no popzvaigznēm - Elviss Preslijs, Madonna, Bobs Dilans un Džons Lenons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!