Amerikāņu profesore Hesija Tafta, kuras fotogrāfiju sešu mēnešu vecumā nacisti propagandas nolūkos bija izmantojuši kā ideāla āriešu bērna tēlu, patiesībā izrādījusies ebrejiete no Latvijas.

Aizvadītajā nedēļā 80 gadus vecā sieviete holokausta memoriālam Yad Vashem Izraēlā uzdāvinājusi žurnāla Saule mājās eksemplārus - šo žurnālu izdeva nacistiskā Vācija un to rotāja viņas bērnības dienu fotogrāfija.

"Šodien es par to varu pasmieties, bet, ja pirms 80 gadiem nacisti būtu zinājuši, kas es esmu, šodien, visticamāk, manis nebūtu starp dzīvajiem," Tafta stāstījusi intervijā izdevumam Bild.

Taftas vecāki - talantīgi dziedātāji Jakovs un Polīna Levinsoni - no Latvijas uz Vāciju emigrēja 1928. gadā, lai veidotu karjeru klasiskajā mūzikā, un apmetās uz dzīvi Berlīnē.


Pēc nacistu nākšanas pie varas Hesijas tēvs savas etniskās piederības dēļ zaudēja darbu operā un viņam nācās kļūt par komivojažieri, kas ar savu preci staigā pa mājām.

1935. gadā, kad meitene bija pusgadu veca, bet Vācijā pilnā sparā norisinājās pret ebrejiem vērstas programmas, Polīna Levinsone savu meitiņu aizveda pie pazīstamā Berlīnes fotogrāfa Hansa Ballina, kurš arī uzņēma šo fotogrāfiju.

Taču dažus mēnešus vēlāk Polīna piedzīvoja pamatīgu triecienu - viņas bērna foto rotāja nacistu izdotā žurnāla vāku.

Kādu laiku sieviete centusies neparādīties uz ielas kopā ar bērnu, jo baidījās, ka garāmgājēji meitenīti atpazīs un sapratīs, ka "ideālais āriešu bērns" patiesībā dzimis ebreju ģimenē.

"Mamma aizgāja pie fotogrāfa, lai pajautātu, kāpēc viņš fotogrāfiju uz konkursu nosūtījis bez viņas piekrišanas. Viņš atbildēja, ka izdarījis to speciāli: zinot, ka mēs esam ebreji, viņš nolēma pierādīt, ka nacistu rasu teorija nav pat plika graša vērta un Trešā reiha vadoņi nespēs ebreju bērnu atšķirt no ārieša," intervijā stāsta Hesija.

Fotogrāfa joks patiešām izdevās, jo fotogrāfiju žurnālam pašrocīgi izvēlējies pats nacistiskās Vācijas propagandas ministrs Jozefs Gēbelss.

Fotogrāfijai bija tādi panākumi, ka tā nokļuva te tikai uz minētā žurnāla vāka, bet arī uz atklātnītēm, kas tika izsūtītas pa visu reihu.

Nacisti tā arī nenoskaidroja meitenītes personību, bet 1938. gadā tika arestēts viņas tēvs. Viņam gan izdevās atbrīvoties, un ģimene pameta Vāciju. Vispirms viņi atgriezās Latvijā, pēc tam pārcēlās uz Franciju, vēlāk uz Kubu, bet 1949. gadā - uz ASV.

Šobrīd Hesija Tafta ir 80 gadus veca. Viņa ir ķīmijas profesore no Ņujorkas. "Tikai tagad es sevi uzskatu par atriebtu," viņa teica, nododot fotogrāfijas muzejam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!