Foto: Vida Press

Drīzumā plānots laist klajā jaunu grāmatu Če nogalināšana Bolīvijā: atmaskojums, un šajā sakarā jau nākuši klajā daži iepriekš nezināmi fakti par latīņamerikāņu revolucionāra Ernesto "Če" Gevaras (attēlā) biogrāfiju un arī nāvi.

Kā vēsta kubiešu izdevums Juventud Rebelde, grāmatas autori ir Gevaras dzīves pētnieki Adiss Kupulls un Froilans Gonzaless, un, pēc viņu rīcībā esošās informācijas, Gevaras slepkavas viņam nogrieza ne tikai rokas, bet daļēji no ķermeņa atdalīja arī galvu.

Iepriekš bija izskanējusi informācija, ka iniciatīva nogriezt Gevaras galvu nākusi no toreizējā Bolīvijas prezidenta Renē Barjentosa, kurš it kā vēlējies to nosūtīt uz Kubu, tomēr ASV administrācija pret šādu ideju iebildusi.

Rezultātā pirms apbedīšanas "komandantem" nogrieza roku delnas un ievietoja tās traukā ar šķidrumu. Vēlāk no valsts aizbēgušais Bolīvijas ministrs tās nogādāja Havanā.

Savukārt, ja pētnieku informācija ir patiesa, var pieņemt, ka bolīviešu varas iestādes tomēr centās īstenot savu nodomu, tomēr līdz galam lietu ar galvas nogriešanu tā arī nenoveda.

Grāmatas autori tāpat ziņo arī par bolīviešu specdienesta karavīru nepiedienīgo rīcību, kad viņi 1967. gada oktobrī La Igerā Gevaru notvēra un sodīja ar nāvi.

"Grāmatā tiek atmaskota šokējošā slepkavu rīcība - daži augsta ranga virsnieki no nogalinātajiem noņēma četrus Rolex pulksteņus, bet no Če kabatām izņēma ASV un Kanādas dolārus, kā arī Bolīvijas peso, ko Gevara kā misijas vadītājs glabāja pie sevis," vēsta kubiešu izdevums.

Savukārt viens no militāristiem piegājis pie piekautā, bet vēl dzīvā "komandantes", sagrāba viņu aiz bārdas un izrāva pamatīgu kušķi.

Kā zināms, 1967. gadā Gevara ar savu vienību nonāca Bolīvijā, kur plānoja organizēt partizānu kustību. Tomēr 8. oktobrī viņu ievainoja un apcietināja Bolīvijas armijas specvienība, kuru apmācīja ASV instruktori. Nākamajā dienā pēc nopratināšanas Gevaru nošāva.

Tikai 1997. gada jūnijā kāda aerodroma pacelšanās un nolaišanās joslā tika atrasts viņa kaps. Tad Gevaras mirstīgās atliekas tika pārapbedītas mauzolejā Kubas pilsētā Santaklārā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!