Foto: "National Geographic" publicitātes foto

Kanālā National Geographic Pūpolsvētdienā, 29. martā, pirmizrādi piedzīvos televīzijas filma Jēzus nogalināšana, kurā arī tiks mēģināts rast atbildi uz vienu no vēstures lielākajām mīklām – ko 18 gadus pēc Jeruzalemes tempļa apmeklēšanas darīja Jēzus.

Kā vēsta telekanāla pārstāvji, visiem zināmajā stāstā ir kāda dīvaina laika plaisa - pēc tam, kad divpadsmit gadus vecais Jēzus apmeklē Jeruzalemes templi, nākamo reizi sastopam viņu "apmēram 30 gadus vecu". Taču tas, ko Jēzus darīja astoņpadsmit gadus, ir viena no lielākajām vēstures mīklām, bet laika gaitā par to izvirzītas vairākas versijas.

Jēzus turpināja dzīvot Nācaretē. Visvienkāršākā versija: Jēzus dzīvojis dzimtajā pilsētā, strādājis kopā ar savu tēvu Jāzepu, studējis jūdu rakstus, jo dēliem bija jāturpina tēva amati. Kad Jēzus sāka sludināt vietējā dievnamā, cilvēki bija pārsteigti par viņa gudrību. 

1884. gadā izdotā grāmatā Jēzus ceļojums Adisons Krabtrijs saka: "Šķiet, Jēzus kļuva vīrišķīgs, darot roku darbu, savukārt gudrību un zināšanas ieguva no lielās grāmatas Dabas, kas bija visapkārt."

Jēzus kļuva par Jāņa Kristītāja mācekli. Brūss Čiltons grāmatā Skolotājs Jēzus: privātā biogrāfija apšauba faktu, ka Jēzus palicis dzimtajā pilsētā. Pamatojums: nav ziņu par to, ka viņš domātu dibināt ģimeni. Čiltons domā, ka Jēzus 12 gadu vecumā palika Templī un kļuva par Jāņa Kristītāja mācekli.

"Jēzum bija dumpīgs, drosmīgs gars. Viņš nevarēja kļūt par reliģisku ģēniju konservatīvi noskaņotā ciemā, kur cilvēki tik tikko viņu pieņēma," skaidro Čiltons.

Jēzus devās uz Himalajiem, kur apguva mistiku. 1894. gadā krievu pētnieks Nikolajs Notovičs publicēja aprakstu par ceļojumu uz Tibetas klosteriem, kur esot redzējis manuskriptu ar aprakstu par nezināmajiem Jēzus gadiem. 

Jēzus vai Īsa, kā viņu sauca mūki, pie Tibetas un Indijas mūkiem apguva jogu. Tiesa, pēc laika izrādījies, ka Notovičs īsti nerunā taisnību, taču leģendas par mītisko manuskriptu uzplaiksnīja vairākkārt.

Jēzus devās uz Kumrānu, kur iepazinies ar Esenes sektu. Citas versijas pieļauj, ka Jēzus devās uz Kumrānu Nāves jūras piekrastē, kur iekļāvās kāda klostera kopienā. Interesi par šo versiju sākās pēc tam, kad 1947. gadā tika atklāti tā sauktie Nāves jūras tīstokļi - senu reliģisku tekstu krājums. 

Čārlzs Poters grāmatā Atklāti Jēzus zudušie gadi no šā fakta izveido teoriju, ka gan Jēzus, gan Jānis Kristītājs bijuši esenieši ar citādāku skatu uz pasauli un Dievu.

Jēzus devās uz Lielbritāniju. Deniss Praiss grāmatā Jēzus zudušie gadi norāda, ka atbilstoši leģendām Jēzus jaunībā apmeklējis Britu salas. Praiss norāda, ka pirms romiešu iebrukuma Britānijā kādai ciltij bijušas monētas ar mītiskas personas Eisu attēlu.

 Eisu kļuvis ievērojams ap 30. gadu, proti, laiku, kad Kristus tika sists krustā. Tiesa, grāmatas kritiķi norāda, ka nav nekādu pierādījumu tam, ka Jēzus būtu bijis Kornvolā, Stonhedžā vai Glastonberijā.

Jēzus devās uz Japānu. Rakstnieks Francis Lics 2013. gadā Smithsonian žurnālā aprakstīja ceļojumu uz nelielu Ziemeļjapānas ciematiņu Šingo, kas gadā piesaista apmēram 20 000 tūristu, reklamējoties kā Kristus dzimtā pilsēta. 

Vietējās leģendas vēsta, ka Kristus Japānā ieradies 21 gada vecumā, kļuvis par budistu mūku mācekli un atgriezies Jūdejā 33 gadu vecumā. Turklāt vietējie ticot, ka Jēzum izdevies izvairīties no nāves soda Jeruzalemē un atgriezties Japānā, kur viņš nodzīvojis līdz 106 gadiem.

Visām šīm teorijām ir viena kopīga iezīme: tās balstās uz autoru fantāziju un minējumiem. Kamēr par labu kādai no tām nav konkrētu pierādījumu, skatītājiem ir iespēja novērtēt, kā Jēzus dzīve atklāta TV kanāla National Geographic īpašajā filmā Jēzus nogalināšana.

Jēzus nogalināšana ir episka kino, brīnišķīgu ainu un ļoti intīmu stāstu apvienojums, kas atklāj senos notikumus līdz šim neredzētā pavērsienā, proti, lielāku uzmanību pievēršot vēsturiskiem faktiem un politiskajām intrigām Romas impērijas provincē. Tā ļauj skaidrāk izprast to laiku augstās likmes, kas motivēja politiskos līderus nogalināt Jēzu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!