Kāds skotu pensionārs Dereks Maklellans, kurš brīvajā laikā nodarbojas ar dārgumu meklēšanu, ar visparastāko metāla detektoru atklājis vairāk nekā 100 dažādus seno vikingu artefaktus.

Kā vēsta aģentūra Reuters, atradums veikts Damfrīzšīrā, Skotijas dienvidrietumos, un atrasto dārgumu starpā ir saktas, rokassprādzes, sudraba krusts un citas rotaslietas, kas apraktas lauka vidū.

Pēc ekspertu vārdiem, šis ir viens no lielākajiem jebkad atrastajiem vikingu dārgumu slēpņiem, un visu artefaktu kopējā vērtība sasniedz teju miljonu dolāru.

Vislielāko vēsturnieku interesi izraisījis agrīns kristiešu krusts, kas datēts ar IX līdz X gadsimtu. Tas ir izgatavots no monolīta sudraba gabala un klāts ar emaljas rakstiem, kas ir ļoti neparasti.

Tāpat lielu interesi izraisa Karolingu ēras trauks - iespējams, pats lielākais no šodien zināmajiem traukiem, uz kura turklāt saglabājies vāciņš.

Šis trauks izgatavots agrāk par pārējiem priekšmetiem, un tiek lēsts, ka brīdī, kad dārgumi tika aprakti (tātad IX gadsimta vidū vai X gadsimta sākumā), šim traukam jau bija 100 gadi.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!