Foto: morgueFile
Saskaņā ar Vispasaules meteorologu organizācijas (VMO) datiem, 2011.gads kļuvis par 10. karstāko gadu visu novērojumu laiku vēsturē, otrdien ziņo aģentūra "ITAR-TASS". Meteorologi brīdina, ka siltumnīcefektu veidojošo gāzu apjoms bīstami pietuvojies kritiskajai robežai.

VMO ziņo, ka aizvadītais gads turpina temperatūras paaugstināšanās tendenci. No 15 viskarstākajiem gadiem periodā kopš 1850.gada, 13 gadi ir piedzīvoti periodā kopš 1997.gada. Meteorologi uzskata, ka siltumnīcefektu veidojošās gāzes "ļoti ātri" tuvojas atzīmei virs kuras uz planētas var sākties neatgriezeniskas izmaiņas.

VMO ziņojums tika publiskots globālo klimata pārmaiņu konferencē Durbanā, Dienvidāfrikā. Tajā gandrīz 200 valstu pārstāvji mēģināja rast problēmas risinājumus.

Vispasaules savvaļas dabas fonds un Starptautiskā kuģniecības palāta aicināja konferences delegātus cīnīties ar izmešiem jūras pārvadājumos.

Visas trīs organizācijas vienojās, ka līdzekļi, kas tiek iegūti no kuģniecības regulēšanas un tiek tērēti ogļskābās gāzes izmešu samazināšanai, varētu tikt novirzīti klimata izmaiņu mazināšanai attīstītajās valstīs. Nauda varētu tikt novirzīta "Zaļā klimata fondam", kura dibināšana Durbanā tika apspriesta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!