Foto: Publicitātes foto
Hārvarda universitātes zinātnieks Pjotrs Naskreckis, ceļojot pa Dienvidamerikas tropiskajiem mežiem, atklājis līdz šim nezināmu zirnekli – monstrs, kas ir kucēna lielumā, iespējams, ir pasaulē lielākais zirneklis.

"Sākumā nemaz nevarēju saprast, ko esmu ieraudzījis. Viņa izmēri un izskats mani burtiski šokēja," intervijā izdevumam Live Science komentējis Naskreckis.

Apskatot tuvāk šo neparasti lielo eksemplāru, zinātnieks saprata, ka šis radījums pieder pie pasaulē lielāko zirnekļu - tarantulu dzimtas putnu ēdāju goliātu (angliski - Goliath bird-eating spider, latīniski - Theraphosa blondi) sugas.

Zīmīgi, ka šie putnu ēdāji izceļas ne tikai ar saviem gabarītiem (viņu kājas var pārsniegt bērna ekstremitāšu garumu), bet arī ar spēcīgajiem žokļiem, ar kuriem viegli var pārkost cilvēka ādu.

Lai gan šī zirnekļa kodums nav nāvējošs, tas var izraisīt muskuļu konvulsijas un stipras sāpes. Tāpat, saskatoties ar indīgajiem matiņiem, kas klāj šī zirnekļa ķermeni, cilvēks var sajust ādas niezi un acu strutošanu.

Pašu pētnieku gan vairāk pārsteidzis nevis putnu ēdāja izskats, cik viņa ekstremitāšu skaņa. "Kad viņš pārvietojās pa mežmalu, viņa ķepu skaņa gandrīz nemaz neatšķīrās no zirga pakavu klaudzieniem pret zemi," savā blogā rakstīja Naskreckis.

Theraphosa blondi dzīvo tikai Surinamā, Gajanā, Brazīlijā un Venecuēlā. Tas ir sauszemes dzīvnieks, kas mīt alās pie purvainām vietām un medī tikai naktīs.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!