Amerikāņu zinātnieki sola drīzumā izstrādāt lāzeru, kas izkausē tauku šūnas.
Masačūsetsas Vispārējās slimnīcas speciālisti apgalvo, ka jauno ierīci varēs izmantot, lai ārstētu sirds slimības, celulītu un akni.

Jaunais lāzers ir pirmā ierīce, kas spēj sakarsēt ķermeņa taukus, nenodarot ādas virskārtas bojājumus.

Izmantojot brīvo elektronu lāzeru ar iepriekš noteiktu viļņa garumu, zinātnieki spēja sakarsēt tauku šūnas, tās saskaldīt un izvadīt no organisma.

Masačūsetsas Vispārējās slimnības dermatoloģijas profesors Rokss Andersons eksperimentā izmantoja aptuveni piecus centimetrus biezus cūku tauku un ādas paraugus.

Andersons uzskata, ka selektīvā fototermolīze – audu karsēšana ar gaismu – var tikt nākotnē izmantota dažādās medicīnas nozarēs, tostarp aknes ārstēšanā kosmetoloģijā.

"Aknes pamatiemesls ir ar lipīdiem bagāts dziedzeris, kas atrodas dažus milimetrus zem ādas virspuses. Mūsu mērķis ir selektīvi skart šo dziedzeri, un pētījumi rāda: ja mēs varēsim izveidot lāzerus, kas darbojas šajā spektra daļā, mēs šo uzdevumu paveiksim," sacīja profesors.

Ar jaunā tipa lāzeru likvidēt celulītu un aptaukošanos, kā arī taukainos aplikumus, kas veidojas artērijās, izraisot infarktu.

"Mēs vēlamies radīt lāzeru, kas spēj atšķirt tauku šūnas, un mēs šobrīd ejam šajā virzienā," uzsvēra Andersons. Tomēr vēl būs vajadzīgi vairāki gadi, lai jauno metodi varētu izmēģināt cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!