Foto: Reuters/Scanpix
Zinātnieki no Čikāgas universitātes izanalizējuši 400 geju DNS un nonākuši pie secinājuma, ka par homoseksuālu orientāciju ir atbildīgi gēni, līdz ar to seksuāla tieksme pret sava dzimuma pārstāvjiem ir bioloģiski determinēta jeb iedzimta.

Pēc viņu vārdiem, pētījuma gaitā tika atklāti divi DNS posmi, kas saistīti ar homoseksualitāti, taču zinātnieki nav spējuši izprast, kā tieši tie ietekmē seksuālo orientāciju.

Un tomēr amerikāņu zinātnieki uzskatīja, ka viņu darba rezultāti ir tik nozīmīgi, lai tiktu prezentēti ikgadējā zinātniskajā konferencē, ko rīko Amerikas Zinātnes attīstības veicināšanas asociācija (American Association for the Advancement of Science's jeb AAAS).

Pētījums, kas pierāda "geju gēna" pastāvēšanu, protams, konferencē izraisīja vētrainas diskusijas, jo līdz šim, kā zināms, nevienam nebija izdevies pierādīt šo ģenētisko saistību.

Atbildot uz kolēģu un žurnālistu jautājumiem, Ziemeļrietumu universitātes Ilinoisā doktors Maikls Beilijs (Bailey), kurš piedalījās savu Čikāgas kolēģu pētījumā, paziņoja, ka viņu iegūtie rezultāti ir uzskatāmi par absolūti sensacionāliem.

"Seksuālajai orientācijai nav nekāda sakara ar cilvēka izvēli, jo mēs esam atklājuši divus DNS posmus, kas atbild par homoseksualitāti. Lai gan šim atklājumam var sekot augļa testēšana prenatālajā stadijā, rezultāti nebūs precīzi, jo ir arī citi faktori, kas var ietekmēt rezultātu," teica doktors Beilijs.

Tomēr viņš piebilda, ka neiebildīs pret prenatālās testēšanas izstrādi. (Vairāki citi pētījumi liecina, ka seksuālo orientāciju ietekmē arī augļa apstākļi dzemdē, piemēram, jo cilvēkam ir vecāki brāļi, jo lielāka iespēja, ka viņš kļūs par geju.)

"Ja prognozējams, ka topošais mazulis būs gejs, vecākiem viņš nav jānogalina, bet viņi var paturēt tiesības grūtniecību pārtraukt agrīnā stadijā. Tieši šī iemesla dēļ vecākiem ir jābūt pieejamai visai iespējamajai informācijai par gaidāmo bērnu," skaidroja Beilijs.

Tāpat ar iedvesmu zinātnieku vārdus par "geju gēnu" uzņēma homoseksuāļu tiesību aizsardzības organizācijas aktīvists Ričards Leins (Lane).

"Zinātnieku atklātie DNS fragmenti liecina, ka seksuālā orientācija ir bioloģiski nosacīta un nav brīvprātīga izvēle, kā to pārmet daudzi seksuālo minoritāšu pretinieki," konferencē teica Leins.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!