Itālijas pētnieki Romas universitātes profesoru Džuzepes Džovanelli un Stefano Natali vadībā ir atklājuši līdz šim nezināmu smalku monētu viltošanas tehnoloģiju, kas tikusi izmantota pirms vairāk kā 2000 gadu.
Monēta, kas izrādījās viltota, ir izgatavota Itālijas dienvidos 3. gadsimtā p.mē. Uz vienas tās puses ir attēlots jātnieks zirgā, uz otras – cilvēks uz delfīna. Monēta ir daļa no apslēptās mantas, ko 1948. gadā atrada Parabitas pilsētā. Neskatoties uz vairākām ekspertīzēm, kas tika veiktas iepriekš, tikai tagad izdevās atklāt viltojumu. Monēta patiesībā nav viltota, bet ir apsudrabots svina gabals. Cilvēki, kam monēta piederēja antīkajos laikos, acīmredzot, arī nav zinājuši, ka tā ir viltota, citādi tā netiktu noslēpta.

Viltošanas metode ir unikāla un nav līdzīga citām līdz šim atklātajām antīkā laikmeta naudas viltotāju tehnoloģijām. Parasti metāla gabaliņu vienkārši notina ar plānu sudraba foliju un sakarsēja, folija izkusa un iegūtais objekts izskatījās pēc sudraba monētas. Taču antīko ķīmiķu idejas bija arī viltīgākas.

Pēc Džovanelli vārdiem, mikroskopā iespējams saskatīt nelīdzenu, līdzīgu puķkāpostam struktūru uz monētas virsmas, kas varētu būt tikusi iegūta tikai elektroķīmiska procesa gaitā. Pēc visa kā spriežot, plānais sudraba segums veidojās, galvaniskā veidā uzklājot elektrolītu slāni. Itālijas zinātniekiem izdevās atkārtot visu procedūru, izmantojot antīkajiem ķīmiķiem pieejamos materiālus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!