Foto: Vida Press
Briseles Brīvajā universitātē zinātnieki pēc ilgas un rūpīgas izpētes secinājuši, ka tuksneša skudru (Cataglyphis savignyi) sperma pārvietojas kūļiem līdzīgos veidojumos, kas spermatozoīdus padara daudz ātrākus.

Pētījuma rezultātos, kas publicēts izdevumās Biology Letters, Briseles augstākās mācību iestādes pētnieki vēstījuši, ka, pētot mikroskopā šo skudru spermu, novērots - vienā spermas kūlī ir aptuveni 50-90 spermas šūnu.

Veidojums līdzinās astoņkājim ar lielu skaitu taustekļu, un, kā pārliecinājušies zinātnieki, tas skudru spermai ļauj pārvietoties daudz ašāk, nekā tas notiek gadījumos, kad kadrs spermatozoīds cīnās par sevi.

Skudru mātītes pārojas ar vienu tēviņu pēc otra un uzkrāj spermu, ar ko pēc tam apaugļo oliņas. Tā kā ikviens tēviņš, pēc zinātnieku atzinuma, ir ģenētiski ieprogrammēts panākt savas sugas turpināšanu, skudru gadījumā tēviņiem ir svarīgi, lai viņu sperma "uzvar" sāncenšus.

Vēl jo saspringtāku situāciju dara tas, ka skudru tēviņi drīz vien pēc pārošanās laika mirst, kas nozīmē, ka viņiem ir tikai viena iespēja turpināt sugu.

Kā atzinuši beļģu pētnieki, šie faktori arī noteikuši to, ka tuksneša skudru sperma izveido kūlīti un komandā metas uz mērķi, un, kā noskaidrots pētījumā, bariņā spermatozoīdi kustās par 51% ašāk nekā individuālie cīnītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!