Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Iespējams, beidzot izskaidrots mīklainais kuģu pazušanas iemesls reģionā, kas pazīstams ar nosaukumu Bermudu trīsstūris. Zinātnieki izvirzījuši teoriju, ka pie vainas ir periodiski zemūdens metāna izvirdumi.

Norvēģijas Arktiskās universitātes pētnieki izdevumam The Sunday Times pastāstījuši, ka Barenca jūrā pie Norvēģijas krastiem atklāti milzīgi zemūdens krāteri.

Zinātnieki noskaidrojuši, ka daži krāteri ir aptuveni 804 metrus plati un 45 metrus dziļi. Pētnieki izteikuši pārliecību, ka tie radušies, no zemes garozas izplūstot un eksplodējot metāna gāzes burbuļiem.

Pētnieki sacījuši, ka vietā, kur uzieti krāteri, zemes garozā ir milzīgi dabasgāzes krājumi. Metāns ir tās galvenā sastāvdaļa. Zinātnieki skaidrojuši, ka, tam izplūstot ūdenī, veidojas gigantiski burbuļi.

Zinātnieki izpētījuši, ka periodisko metāna izvirdumu dēļ ne tikai veidojas milzīgi zemūdens krāteri, bet pamatīgi saputojas arī ūdens – tik ļoti, ka kuģu vadība kļūstot pilnīgi neiespējama un tie pat varot nogrimt.

Pētnieki sacījuši, ka līdzīga dabas parādība novērojama arī Bermudu trīsstūrī, kurš, kā zināms, atrodas Atlantijas okeānā. Zinātnieki izteikuši varbūtību, ka gigantiskie gāzes burbuļi ir iemesls, kādēļ kuģi šajā reģionā mēdz pazust.

The Sunday Times vēsta, ka sīkāki pētījuma rezultāti tiks prezentēti nākammēnes Eiropas ģeozinātnes savienības ikgadējā konferencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!