Japānas parlaments sagatavojis likumu, kas atļauj izmantot kosmosu kara lietās. Pēc oficiālajiem datiem līdz šim visi starti ir bijuši antimilitāri: to prasa 1969. gadā pieņemtā rezolūcija. Par likuma iniciatoriem kļuva valdošā Liberāldemokrātiskā partija, kas cer to apstiprināt ne vēlāk par augustu.
Zināms, ka pēc Otrā pasaules kara beigām Japānai bija aizliegta armija, kas varētu darboties citas valsts teritorijā. Parlamenta kosmosa jautājumu komitejā tika pasvītrots, ka likuma mērķis ir tikai un vienīgi radīt aizsardzības līdzekļus, konkrētāk, tas varot noderēt pretraķešu aizsardzībā. Komitejas pārstāvis atgādināja, ka nepieciešamība pēc šādiem mēriem varēja rasties jau 1998. gadā, kad Ziemeļkoreja veica demonstrējošu raķetes startu, kas nolidoja pār Japānas teritoriju un nokrita Klusajā okeānā.

Pirmais veiksmīgais kosmiskais starts no Japānas teritorijas notika 1970. gadā. Kopš šī gada sākuma aerokosmiskā aģentūra JAXA jau paspējusi palaist trīs kosmiskos aparātus: daudzfunkciju pavadoni MTSAT-2, Zemes attālinātā monitoringa aparātu ALOS un infrasarkano observatoriju ASTRO-F.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!