Foto: AP/Scanpix
Franču zinātnieki, izmantojot mikroskopu, nofilmējuši unikālus kadrus, kuros detalizēti redzams, kas notiek, kad ods pārdur sava upura ādu un sāk sūkt viņa asinis.

Video redzams, kā malārijas ods iekož un sūc peles (grauzējs tobrīd ir narkozes iedarbībā) asinis. Pārsteidzošākais ir tas, ka, šķiet, ods nevis vienkārši sūc asinis, bet ar savu snuķīti cenšas sameklēt peles asinsvadu.

Video, ko uzņēmusi zinātnieku komanda no Pastēra institūta Parīzē, liecina, ka odam ir neparasti elastīgs un lokans dzelonis.

"Daudziem cilvēkiem, īpaši Āzijā un Āfrikā, odi iekož vairākas reizes dienā. Tāpēc mēs gribējām uzzināt, vai odi uzvedīsies savādāk ar dzīvniekiem, kuriem ir potēti pret viņu siekalām," intervijā izdevumam National Geographic stāstījusi vadošā pētniece Valerī Šumē.

Lai to pārbaudītu, speciālistu komanda izvēlējās dažas peles, kurām tika injicētas antivielas, kas atpazīst oda siekalas. Kā atklāja zinātnieki, baltie recekļi, kas odiem izveidojas snuķīšu galā, norāda uz to, ka antivielas ir reaģējušas ar oda siekalām.

Tomēr, neraugoties uz faktu, ka šie recekļi aizsprosto šauro spraudziņu oda snuķīša galā, tas moskītus neattur no centieniem izsūkt asinis un tāpēc viņi cenšas atrast pēc iespējas "ērtāku" vietu, no kurienes sūkt asinis.

"Es biju absolūti satriekts, kad noskatījos nofilmēto materiālu. Snuķītis, kuram pēc būtības jābūt cietam, jo ar to taču var caurdurt ādu, patiesībā ir elastīgs un pilnībā vadāms.

Kukaiņu ķermeņu uzbūves brīnumi laikam gan nekad mani nebeigs pārsteigt," izteicies Džeimss Logans no Londonas Higiēnas un tropiskās medicīnas skolas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!