Foto: EPA/LETA
Krievijas nesējraķete "Sojuz -ST" piektdien startējusi no Kuru kosmodroma Franču Gvianā Dienvidamerikā. Raķete nogādās orbītā divus Eiropas kosmosa aģentūras pavadoņus "Galileo", kurus izmantos globālās pozicionēšanas sistēmas izveidē, informē āģentūra "RIA Novosti".

Šī ir pirmā reize, kad Krievijas kosmosa raķete startē no vietas, kas atrodas ārpus bijušās PSRS teritorijas. Līdz šim startiem izmantots Baikonuras kosmodroms Kazahstānā.

Kosmodroms uz ekvatora, izmantojot zemes griešanās radīto impulsu, ļauj nogādāt kosmosā lielākas kravas, tērējot mazāk degvielas. Kuru kosmodroms ir par 40 % efektīvāks nekā tā līdzinieks Baikonurā un 165% efektīvāks nekā starta placdarms Kanaveralas zemesragā ASV.

Paredzēts, ka Krievijas nesējraķetes startēs no Kuru vismaz četras reizes gadā un kosmodroma izmantošana ilgs tuvākos desmit gadus. Kuģi nodarbosie ar komerciālo kravu nogādi kosmosā.

Pirmais reiss ar "Galileo" pavadoņiem ļaus Eiropai kļūt neatkarīgai no amerikāņu GPS sistēmas. Ar 23 600 kilometru attālumā no Zemes virsmas esošu pavadoņu "Galileo" pozicionēšanas sistēmu, eiropieši sola nodrošināt 90 % planētas teritorijas atrašanās vietas noteikšanu ar precizitāti līdz vienam metram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!