Foto: Reuters/Scanpix
Latvijā trešdienas agrā rītā būs vērojama reta astronomiska parādība – Venēras pāriešana pāri Saules diskam jeb “Venēras tranzīts”, vēstīts Latvijas Universitātes interneta vietnē, atsaucoties uz žurnālu “Zvaigžņotā Debess”.

Venēras tranzīts ir ļoti reta astronomiska parādība, kuras laikā Venēra atrodas starp Zemi un Sauli. Nākamreiz Venēras tranzīts būs vērojama pēc 105 gadiem. Astronomiskās parādības laikā Venēra vizuāli novietojas starp Sauli un Zemi, veidojot uz Saules diska nelielu apaļu ripu, kas dažu stundu laikā pārslīd pāri Saules diskam, skaidrots interneta vietnē "saulespulkstenis.lv".

Ģeogrāfiskā novietojuma dēļ Latvijā būs redzams tikai Venēras tranzīta nobeigums, jo saullēkta brīdī pulksten 4:34 Venēra jau būs šķērsojusi vairāk nekā pusi sava ceļa pār Saules diskam. Otrs interesantākais brīdis pēc Venēras uziešanas uz Saules diska ir tā noiešana, kas Latvijā sāksies pulksten 7:32 un noslēgsies 7:49.

Venēras tranzīta vērošanas laikā uz Sauli drīkst skatīties tikai caur speciāliem filtriem, speciāliem Saules novērojumu teleskopiem vai teleskopiem, projicējot attēlu uz ekrāna. Sauli nedrīkst novērot ar neapbruņotu aci vai optiskām ierīcēm bez speciāliem filtriem, brīdina "Zvaigžņotā Debess".

Latvijas Astronomijas biedrība (LAB) iecerējusi Venēras tranzītu organizēti vērot 6. jūnijā Daugavmalā pie "Swedbank" ēkas no pulksten 5:30 līdz 7:34, portālam "Delfi" pavēstīja LAB projektu vadītājs Mārtiņš Gills.

Vairāk par astronomisko parādību var uzzināt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!