Astronomi no Austrālijas nacionālās universitātes ir atklājuši zvaigzni - mūsu Saules dubultnieci, apkārt kurai, kā uzskata zinātnieki, var riņķot Zemei līdzīga planēta. Tā ir jau otrā zvaigzne, kuras īpašības sakrīt ar Saules parametriem.
Atbilstoši doktora Džordža Melendeza, Ketijas Dodsas-Idenas un Dšosa Roblesa sniegtajiem datiem, zvaigzne HD98618 ir praktiski identiska mūsu Saulei vecuma, masas, izmēra, temperatūras un ķīmiskā sastāva ziņā. "Šai zvaigznei varētu būt apkārt zemes tipa planētas," komentē dr. Robless. "Mūsdienu planētu atklāšanas tehnoloģijas atļaus mums tuvākajā nākotnē noskaidrot šo jautājumu."

Zvaigzne HD98618 atrodas 126 gaismas gadu attālumā no Zemes Lielo greizo ratu zvaigznājā. Ziemeļu puslodē to iespējams novērot ar parasta binokļa palīdzību.

Zinātnieki ir konstatējuši, ka HD98618 vecums ir apmēram 4 miljardi gadu, t.i., šī zvaigzne ir tikai par 10% jaunāka par mūsu Sauli. Astronomi uzskata, ka tik ilgā periodā uz šīs zvaigznes planētām varētu būt radusies dzīve, jo tās rašanās apstākļi pilnībā sakrīt ar apstākļiem uz Zemes. Līdz šim, izņemot HD98618, atklāta tikai viena zvaigzne ar Saulei tuvā īpašībām - 18 Scorpii.

Pētījumiem dažu gadu laikā ir vai nu jāapstiprina vai jānoliedz mūsu Jupiteram līdzīgu planētu - gigantu klātbūtni HD98618 tuvumā.

Atklājums tiks izmantots arī citos pētījumos. Saules dubultnieki ir ideāli objekti, lai kalibrētu astronomiskos instrumentus. Ar to palīdzību var iegūt nepieciešamos datus uz Saules notiekošo procesu modelēšanai un šādā veidā paredzēt klimatiskās izmaiņas uz Zemes. Turklāt astronomi varēs atrisināt jautājumu par to, vai mūsu Saule un Saules sistēma ir unikāli objekti, vai arī šādas sistēmas Visumā nav retums.

"Mēs esam izpētījuši daudzu zvaigžņu īpašības, lai atklātu mūsu Saules dubultnieces, taču ikreiz atklājās kaut kādas neatbilstības, - apgalvo Dodsa-Idena. - Pēdējo mēs analizējām zvaigzni HD98618 - tās parametri, tāpat kā tas bija 18 Scorpii gadījumā, praktiski sakrīt ar Sauli."

Pētījumos tika izmantots vislielākais pasaulē 10 metru teleskops Keck, kas ir uzstādīts mirušā vulkāna Mauna Kea virsotnē Havaju salās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!