Foto: Publicitātes attēli
Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) sākts īstenot zinātnisko projektu "Informācijas tehnoloģiju (IT) pielietojums precīzajā biškopībā (ITApic)", kas paredz iespējas spriest par bišu saimju stāvokli un nepieciešamajām darbībām, balstoties uz dažādiem mērījumiem.

LLU Datoru sistēmu katedras pārstāve Nataļja Buļipopa aģentūru LETA informēja, ka šā projekta mērķis ir piemērot precīzās lauksaimniecības principus un metodes biškopībā, izmantojot esošos ražošanas resursus un jaunākos sasniegumus informācijas un komunikācijas tehnoloģijās. Tādējādi varētu radīt iespējas spriest par dažādās dravas novietnēs izvietotu bišu saimju stāvokli un nepieciešamajām darbībām, balstoties uz dažādiem mērījumiem, piemēram, temperatūru, skaņu, video un citiem. Šīs tehnoloģijas ir paredzēts izmēģināt dažādās valstīs.

Ceturtdien, 15.augustā, un piektdien, 16.augustā, Jelgavā, LLU, notiks pirmā projektā iesaistīto partneru sanāksme.

Visi interesenti ir aicināti piedalīties 16.augusta publiskajā seminārā par IT adaptēšanu biškopībā ("Adaptation of Computer Control Technologies for the Beekeeping"), kurā uzstāsies gan vietējie LLU profesori un pētnieki, gan profesori no Turcijas, Dānijas un Vācijas. Seminārs notiks LLU, Jelgavas pilī, 101.kabinetā, no plkst.10.

Projektu īsteno LLU Informācijas tehnoloģiju fakultāte (koordinējošā iestāde) un trīs partneri - Ārhus Universitāte Dānijā, Kāseles Universitāte Vācijā un Gaziosmanpasa Universitāte Turcijā.

Zinātniskais projekts "Informācijas tehnoloģiju pielietojums precīzajā biškopībā (ITApic)" ir Septītā ietvara programmas "Era-Net" apakšprogrammas "ICT-Agri" finansētais projekts. Detalizētāku informāciju par projektu un publisko semināru var iegūt projekta mājaslapā "www.itapic.eu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!