Foto: Vida Press
Tiem, kuri var lepoties ar zilām acīm, nepatīkamu ziņu sarūpējuši Vermontas Universitātes zinātnieki – pētījumā noskaidrots, ka tieši zilo acu īpašniekiem ir lielāks risks kļūt atkarīgiem no alkohola.

Ārvalstu mediji, atsaucoties uz American Journal of Medical Genetics: Neuropsychiatric Genetics publicēto pētījumu, vēsta, ka eksperimenta gaitā analizēti dati par 1263 baltādainiem amerikāņiem ar alkoholisma problēmām.

Ģenētikas speciālisti Arviss Sulovari un Davei Lī secinājuši – jo gaišāka acu krāsa, jo lielāks risks kļūt par alkoholiķi. Visbiežāk atkarīgi kļūst tieši zilo acu īpašnieki, bet brūno acu īpašnieki no tā ir vairāk pasargāti. Apdraudēti ir arī zaļo un pelēko acu īpašnieki.

Eksperimenta veicēji skaidrojuši, ka tā gaitā "ieskicēti ģenētiskie komponenti, kas nosaka cilvēka acu krāsa, un parādīts, ka tie ir saistīti ar to pašu hromosomu kā tie gēni, kas saistīti ar pārmērīgu alkohola lietošanu". 

Tiesa, pētījuma autori atzinuši, ka nav skaidrs, kāpēc šāda sakarība radusies, bet Sulovari norādījis, ka turpmākie pētījumu varētu ļaut nākotnē acu krāsu izmantot alkohola atkarības laicīgā diagnosticēšanā. 

Lai gan Vermontas Universitātes pārstāvji apgalvo, ka ir pirmie, kuri sazīmējuši šādu sakarību, kāds Džordžijas štata Universitātē pirms 15 gadiem veikts pētījums par sievietēm alkoholiķēm arī apgalvoja, ka gaišāku acu īpašnieces biežāk ieslīgst atkarībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!