Foto: RIA Novosti/Scanpix
Pirmais Padomju Savienības meteoroloģiskais zemes mākslīgais pavadonis “Meteor-1” otrdien iziet no kosmiskās orbītas un krīt lejā virs Mongolijas teritorijas, atsaucoties uz ASV Bruņoto spēku kosmosa objektu novērošanas stratēģiskās komisijas paziņojumu, vēsta aģentūra “Itar – Tass”.

“Meteor-1” tika palaists orbītā 1969. gada martā no Pleseckas kosmodroma. Gandrīz pusotru tonnu smagais satelīts tika ievirzīts orbītā ar nesējraķetes R-7 palīdzību. Ar divām kamerām un infrasarkano radiometru pavadonis ievāca informāciju par laika apstākļu izmaiņām uz Zemes un iegūtos datus nosūtīja uz informācijas savākšanas punktiem Maskavā, Vladivostokā un Novosibirskā. Pēc tam informācija nokļuva meteoroloģisko centru rīcībā. Satelīta darbību nodrošināja divi saules bateriju paneļi.

Saskaņā ar ASV kosmosa aģentūras NASA ziņām “Meteor-1” pārtraucis savu darbību 1970. gada jūlijā. Pēc tam tā orbīta pakāpeniski samazinājusies. Sākotnēji pavadonis atradies 650 kilometru augstumā, 2011. gada vasarā 400, bet 2012. gada martā sasniedza kritisko 250 kilometru robežu. Speciālistu aprēķini liecina, ka “Meteor-1” sadegs Zemes atmosfērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!