Foto: Reuters/Scanpix
Zinātnieki grupa no trim Īrijas universitātēm nākusi klajā ar pārsteidzošu secinājumu, ka pastāv noteikta korelācija starp cilvēka uzvārdu un viņa veselību.

Kā liecina informācija izdevumā "The British Medical Journal", pētījuma gaita gan bijusi visai īpatnēja - speciālisti veselības un uzvārdu sakarību meklējuši ar telefonu grāmatas starpniecību.

Proti, tika analizēti to 161 967 cilvēku uzvārdi, kas laika posmā no 2007. līdz 2013. gadam bija iekļauti Dublinas telefonu grāmatā, un pētīta viņu uzvārdu fonētiskā līdzība ar medicīnas terminiem.

Noskaidrojies, ka cilvēki ar uzvārdu Brady (telefonu grāmatā bijuši 579 Breidiji) daudz biežāk cieš no bradikardijas - palēninātas sirdsdarbības, kuras pacientiem ir nepieciešams elektrokardiostimulators.

Salīdzinot uzvārdus ar datiem par tiem cilvēkiem, kas ar šo problēmu nonākuši slimnīcās, eksperti izskaitļojuši, ka Breidijiem elektrokardiostimulators ir bijis nepieciešams 2,7 reizes biežāk nekā cilvēkiem, kuru uzvārds nav Breidijs.

Šis skaitlis, pēc pētnieku vārdiem, visticamāk, ir vēl lielāks, jo šeit netika reģistrētas sievietes, kuru pirmslaulību uzvārds bijis Breidija.

"Mēs esam pierādījuši, ka cilvēka vārds un uzvārds ietekmē ne tikai viņu profesionālo karjeru un citu cilvēku attieksmi, bet arī to, ka uzvārds ietekmē noteiktus veselības aspektus," teikts zinātnieku pētījumā.

Ar šo vienu piemēru tomēr ir par maz, tāpēc speciālisti pievērsuši uzmanību vēl citām korelācijām, piemēram, cilvēkiem ar uzvārdu Fatt ir nosliece uz korpulenci, savukārt tie, kuru uzvārds ir Lowe, biežāk cieš no depresijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!