Sievietes ar krūts vēzi, kas piedalās datoru atbalsta grupās gūs emocionālus uzlabojumus, kad viņas atklāti izpauž sevi, palīdzot apjaust savu vēža pieredzi, liecina Viskonsīnas universitātes pētījuma rezultāti.
Analīze tika veikta pēc 66 krūts vēža pacienšu, kas piedalījās interneta atbalsta grupas programmā, ziņojumu transkripcijas. Teksta ziņojumi datora vadītajās atbalsta grupās tika analizēti, izmantojot teksta analīzes programmu, kas mērīja vārdu, kas liecināja par mācīšanos vai apgūšanu līmeni (piem., apzinos, sajūtu, zinu, saprotu, redzu, domāju un uzskatu). Augstāks šādu vārdu līmenis tika saistīts ar emocionālā stāvokļa uzlabojumu un samazināja negatīvo noskaņojumu.

Iepriekšēji pētījumi parādīja, ka sievietes ar krūts vēzi izmanto Interneta atbalsta grupas, jo viņas var anonīmi komunicēt ar citām krūts vēža pacientēm un nav nepieciešams saglabāt spēka masku, kas var būt nepieciešama attiecībās ar ģimeni un draugiem. Papildus tam ir ērti varēt komunicēt ar citām pacientēm pēc vajadzības, balstoties uz sava dienas plāna.

“Datoru atbalsta grupas bieži tiek uztvertas kā vietas, kur cilvēki apmainās ar informāciju, emocionālo atbalstu un uzmundrinājumu, bet ir interesanti, ka cits iespējams ieguvums rodas no iespējas runāt atklāti un konstruktīvi par dzīvi ar krūts vēzi neatkarīgi no faktiskā atbalsta, ko viņas gūst no citiem,” apgalvo viens no pētījuma veicējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!