Foto: Reuters/Scanpix
Tiek uzskatīts, ka, izņemot delfīnus, dažas pērtiķu sugas un cilvēkus, zīdītāji ar seksu nodarbojas vien instinktu iespaidā - pāri atrod vien tādēļ, lai turpinātu dzimtu.

Tomēr, izrādās, ka daži dzīvnieciņi mīlas priekiem nododas baudas dēļ un dara to visnotaļ interesantos veidos. 

Delfi Izklaide piedāvā iepazīties ar dažiem no tiem.

Kazas lesbietes

Foto: stock.xchng

Homoseksuālisms dzīvnieku pasaulē nav reta parādība. Tomēr tikai divu sugu dzīvnieki uzbudinās, vērojot divu mātīšu dzimumaktu - tie ir vīrieši un āži.

Āži ļoti patīk vērot kazu lesbiskās izpausmes. Lielākajā daļā gadījumu āži tik ļoti uzbudinās, ka vēlas iesaistīties kā trešie partneri, ja kazas pārāk neiebilst un nedzen viņus prom.

Tomēr kazām lesbiešu sekss nav gluži ierasts - drīzāk tā ir galējība brīžos, kad āzis nepievērš viņām uzmanību. Tādās reizēs kazas sāk čurāt viena otrai virsū un cer, ka āzis izdzers daļu urīna. 

Interesanti, ka āži savā starpā mīlas priekiem nenododas, lai pievērstu kazu uzmanību. 

Zivtiņas izmanto sugasbrāļu neglītumu


Foto: F64

Cilvēki, lai izceltos uz pārējo fona, nereti parādās sabiedrībā ar saviem ne pārāk glītajiem draugiem. Izrādās, arī dažas zivis izmanto sugasbrāļu neglītumu savā labā.

Gupi zivju mātītēm ļoti patīk krāšņi tēviņi, kamēr ne tik krāšņajiem atliek vien gaidīt uzmanību no sievišķā dzimuma.

Zinātnieki ievērojuši, ka ne pārāk krāšņo zivtiņu gēni tiek nodoti nākamajām paaudzēm tieši tik bieži, cik krāšņo zivtiņu gēni. Interesanti, ka ne pārāk krāšņie tēviņi cenšas uzturēties vēl mazāk krāšņu tēviņu tuvumā. 

Nesmukās zivtiņas apzinās savu nepievilcīgumu - tiklīdz viņas to saprot, dodas meklēt vēl neglītākus sugasbrāļus. 

Tasmānijas velni - sadomazohisti

Protams, ir daudzi dzīvnieki, kuru tēviņi dzimumakta laikā nodara sāpes mātītēm vai otrādi, tomēr Tasmānijas velni piekopj šādu uzvedību kā "mīlas rotaļu" - mātīte izliekas par upuri, bet tēviņš gandrīz nekad nerada viņai nopietnas traumas.

Tomēr mātīte pat neielaidīsies sakaros ar tādu tēviņu, kurš nebūs pierādījis savu "vīrišķību" - lecis virsū, skrāpējis, kodis, sitis un pat sviedis pret zemi.

Jo stiprāk tēviņš to dara, jo vairāk mātīte ir gatava pāroties. Ja tēviņa uzvedība mātīti neapmierina, viņi mainās lomām un mātīte pati piekauj tēviņu.

Kodienu priekšspēle var ilgt pat vairāk nekā studu, atkārtoties atkal un atkal pat vairāku dienu garumā. Pēc dzimumakta tēviņš aizmieg. Tomēr mātīte vienmēr grib pārliecināties, ka pārojusies ar labāko tēviņu, tāpēc aiziet un meklē sev citu partneri.

Tasmānijas velnu mātītes spēj iznēsāt līdz pat četriem mazuļiem - katram no tiem var būt dažādi tēvi. 

Albatrosi - romantiķi

Foto: Reuters/Scanpix

Kā zināms, cilvēki ar iecerēto partneri var satikties ļoti ilgu laiku, tomēr, izrādās, tāpat dara arī albatrosi. Ja daži cilvēki uzskata, ka ar pāris randiņiem pirms seksa ir gana, albatrosi nav tik vieglprātīgi - viņi iecerēto aplido gadiem.

Izrādās, katram albatrosam galvā ir konkrētu kustību shēma - ja potenciālā partnere spēs kopā ar tēviņu tās izpildīt, viņi ķersies pie pēcnācēju radīšanas.

Kopumā albatrosu deja ilgst vairākas stundas un ietver sevī sarežģītas kustības - putni klanās, drebinās, krakšķina knābjus, pieskaras ar tiem viens otram. Dažos gadījumos pāri kopā vingrinās pat divus gadus. Visbiežāk mātīte pēc pāris gadiem izdēj olu.

Tiesa, līdzīgi kā tas mēdz notikt cilvēkiem pēc bērna piedzimšanas, arī albatrosu dejas beidzas tad, kad mazais putnēns ir izšķīlies. Tēvs un māte mazuli audzina kopā. 

Viedie garkāji

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pamatā dzīvniekiem sekss ir vajadzība nodot gēnus nākamajām paaudzēm, bet garkāju mātītes prot pavēstīt savam partneriem par to, kas viņām sniedz baudu.

Garkāju mātīte spēj savā ķermenī uzglabāt vairāku tēviņu spermu, bet vēlāk viņa izvēlas, kura tēviņa sēklu "izlietot" pēcnācēju radīšanai. Izvēli viņa izdara, pamatojoties uz to, ar kuru no partneriem dzimumakta laikā guvusi baudu.

Melnie grifi - greizsirži


Foto: AFP/Scanpix

Krāpnieki nepatīk nevienam, izrādās, arī melnie grifi ienīst mānīšanos un bargi soda "donžuānus".

Melnie grifi veido pārus un ļoti nopietni attiecas pret monogāmiju - ja grifs cenšas tuvoties aizņemtai mātītei, pārējie tēviņi viņu piekauj.

Tā notiek tādēļ, ka grifa mazuļi ir nepārtraukti jāpieskata, kas prasa abu vecāku nedalītu uzmanību - abi perē olu uz maiņām, mainoties ik pēc 24 studnām, tāpat arī pirmajā putnēna dzīves gada laikā vecāki baro viņu pamīšus. Tāpēc, ja grifs aplido svešu mātīti, viņš apdraud sava mazuļa dzīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!