Foto: Reuters/Scanpix

Zinātnieki izpētes stacijā Spānijas dienvidos atklājuši baktērijas, kuras varētu palīdzēt cilvēkiem cīnīties ar naftas noplūžu jūrā likvidēšanu. Atklātā mikroorganismu grupa ir spējīga baroties ar eļļainiem savienojumiem, kas rodas no naftas, vēsta aģentūra “Itar – Tass”.

Pirmos mikroorganismu paraugus ieguva 2006. gadā no jūras dzelmes pie Sies salas. Šeit 2004. gadā noplūda nafta no tankkuģa “Prestige”. Noplūdušie naftas produkti sajaucās ar smiltīm un izveidoja kārtainas nogulsnes, no kurām iegūti baktēriju paraugi. Pamazām tika atlasīti mikroorganismi, kuri spējīgi sadalīt noteiktas vielas, galvenokārt naftalīnu.

Naftas toksiskie savienojumi ir kaitīgi cilvēkam un ir grūti iznīcināmi. Pieejamās kaitīgo savienojumu likvidēšanas tehnoloģijas ir dārgās un pašas rada draudus videi. Baktēriju izmantošana varētu palīdzēt novērst vides apdraudējumu, uzskata zinātnieki.

Šie jūras mikroorganismi ir maz zināmi, jo atrodas grūti pieejamās vietās, kurās nav skābekļa. Eksperimenta turpināšanai laboratorijā izveidoja baktērijām atbilstošu vidi, lai tās varētu kultivēt. Eksperimenti turpināsies vēl vairākus mēnešus. Galīgos secinājumus zinātnieki apkopos, kad būs precīzi noskaidrots, kā šīs baktērijas izplatās un pārstrādā naftas produktus. Tad zinātnieki varētu saprast, kā baktērijas izmantot cīņai ar naftas noplūžu seku likvidēšanu, pastāstīja projekta vadītāja Silvija Markesa Martina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!