Nostāsti par jūras čūskām jūrnieku un dabas pētnieku prātus nodarbina jau simtiem gadu, bet tikai retajam izdevies tās redzēt. Tagad šis neparastais dzīvnieks pie Meksikas krastiem arī nofilmēts.

Jūras čūska, protams, ir leģendārais siļķu karalis, pazīstams arī kā milzu airzivs vai zivs-josta (latīniski - Regalecus glesne).

Siļķu karalis var sasniegt 11 metru garumu un svērt līdz 300 kilogramiem, kas padara to par pasaulē garāko kaulzivi. Pierādījumu šīs zivs eksistencei ir visai maz, un pēdējo 100 gadu laikā to redzējuši vien četri pieci cilvēki.

Taču nesen 4,5 metrus garš siļķu karalis nofilmēts peldam kristālskaidrajos Kalifornijas līča (Kortesa jūras) ūdeņos, un tas izdevies ekspertiem, kas speciāli bija ieradušies Čikāgas akvārija organizētā programmā.

Lai gan nofilmēts ir vidēja izmēra eksemplārs, zinātniekiem tie ir ļoti nozīmīgi kadri, jo par aptuveni kilometra dziļumā mītošo zivi zināms ļoti maz. Zināms, ka "karaliskā" gaļa nav ēdama - no tās atsakās pat izbadējušies dzīvnieki.

Šī lielā un garā zivs sastopama siļķu baros, ar kurām, domājams, arī barojas. Iespaidīgie izmēri, sudrabotais jostveidīgais ķermenis, kurš vertikāli turas ūdenī, spilgti sarkanās spuras un pagarinātie muguras spuras stari, kas veido virs galvas kaut ko līdzīgu kronim, devuši zvejniekiem iemeslu nosaukt to par siļķu karali.

Zinātnieki no Jaunzēlandes nesen paziņojuši, ka, saskaroties ar šo "kroni", cilvēks var saņemt spēcīgu elektriskās strāvas triecienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!