Zinātniekiem joprojām nav izdevies izstrādāt terapeitisku pieeju, lai atjaunotu deģenerējušos redzes neironus. Tomēr jaunāko pētījumu rezultāti ļauj cerēt, ka līdzeklis ar redzes nerva bojājumiem saistīta akluma ārstēšanai tiks atrasts.
Acs tīklenē izvietotie fotoreceptori pārveido gaismas enerģiju elektriskos impulsos, kas tiek pārraidīti uz smadzenēm caur redzes neironiem. Receptoru bojājumu gadījumā, piemēram, vairāku slimību rezultātā, neironi signālu nesaņem un ar laiku deģenerējas. Līdz ar to tiek zaudēta redze.

Cerības uz redzes atjaunošanu šādos gadījumosparādījušās pēc tam, kad izdevās klonēt foto pigmenta gēnu jūras aļģēm. Lieta ir tāda, ka fotopigmenta, kas tām ļauj izmantot gaismu, produkcija aļģēm tiek kodēta ar atsevišķu DNS gēnu, ko var viegli iebūvēt vīrusu genomā.

Doktoram Cžo-Hua Paņam un viņa kolēģiem no Detroitas Veina universitātes ir izdevfies iegūt šādu modificētu vīrusu kultūru un injicēt to acīs pelēm, kam iztrūka fotoreceptori.

Pēc apmēram 4 nedēļām tika iegūti tieši pierādījumi tam, ka tīklenes neironos notiek fotopigmenta gēna ekspersija. Turklāt, atbildē uz gaismas iedarbību "ģenētiski modificētie" tīklenes neironi pārraida signālu uz smadzeņu redzes garozu. Šāds efekts novērojams vismaz 12 mēnešus pēc injekcijas.

Galvenais jautājums, kas tagad jārisina pētniekiem: vai šādi signāli var kompensēt zaudēto redzi? Tas joprojām nav skaidrs, un pētījumi turpinās. Doktora Paņa grupa plāno modificēt arī fotopigmenta gēna, lai uzlabotu tā jūtīgumu pret gaismu.

Jebkurā gadījumā, kāuzskata Kalifornijas Bērklija universitātes redzes speciālists Džons Flanerijs, jau tagad iegūtie rezultāti vieš lielas cerības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!