Foto: AP/Scanpix
Amerikāņu zinātnieks Entonijs Juņs apkopojis iemeslus, kāpēc daži vīrieši slimo ar ginekomastiju (hormonālo disbalansu starp estrogēnu un testosteronu), un izrādās, ka viens no iemesliem ir arī marihuānas smēķēšana.

Visbiežāk, protams, krūtis vīriešiem (angliski sauktas par "man boobs" vai saīsināti "moobs") veidojas līdz ar liekā svara parādīšanos. Ja piena dziedzeri kļūst mīkstāki, tas liecina arī par ķermeņa masas palielināšanos, un šādā gadījumā jāatsakās no pārmērībām.

Vēl viens ginekomastijas iemesls ir novēršams - tā ir novecošana. Ar vecumu āda zaudē tvirtumu un atsevišķās ķermeņa vietās var nelāgi nokarāties. Cīnīties ar novecošana īsti nav jēgas, bet atsevišķos gadījumos var palīdzēt plastiskā ķirurģija.

Atsevišķos gadījumos krūtis vīrietim var sākt augt, ja ir konstatēta aknu nepietiekamība vai vairogdziedzera darbības traucējumi. Interesanti, ka ir daži produkti, kas aktivizē krūšu augšanu, un tie ir šķīstošā kafija un Brazīlijas rieksti.

Vēl viens iemesls ir narkotisko vielu, bet jo īpaši marihuānas pārmērīga smēķēšana. Sevišķi tas novērojams tajās valstīs un ASV štatos, kur pēdējos gados legalizēta marihuānas iegāde.

Aizdomas par korelāciju starp ginekomastiju un marihuānu mediķiem radušās jau septiņdesmito gadu sākumā, taču iepriekš veiktos pētījumus nevar saukt par drošticamiem.

Ginekomastija ir izplatīta parādība, un lielākā vai mazākā mērā no tās cieš aptuveni 37 procenti vīriešu vecumā no 25 līdz 45 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!