Foto: stock.xchng

Britu zinātniece Ketrīna Hobaitere paziņojusi, ka iztulkojusi žestus, kurus savvaļas šimpanzes izmanto, lai savā starpā sazinātos, vēsta raidsabiedrība BBC.

Zinātniece vēsta, ka šimpanzes spēj nodot viens otram 19 dažādas ziņas, izmantojot 66 žestus. Hobaitere Ugandā filmējusi šimpanzes, kur arī nonāksi pie saviem atklājumiem. Viņas pētījums par saziņu starp šiem dzīvniekiem nule kā publicēts žurnālā Current Biology.

Hobaitere norāda, ka šis ir vienīgais gadījums, kad atklāta tieša dzīvnieku komunikācijas vienam ar otru, nododot jēgpilnas ziņas. Komunikācijas sistēma, ar kuru indivīdi viens otram nodod informāciju, ir tikai cilvēkiem un, kā liecina šis jaunais atklājums, šimpanzēm.

Iepriekš zinātnieki ir secinājuši, ka pērtiķveidīgie spēj atšķirt dažādas dzīvnieku izdotās skaņas, taču tagad secināts, ka viņi spēj viens otram nodot konkrētu vēstījumu. 

Tā ir būtiska atšķirība starp skaņām, kuras viņi izdod un žestiem, kurus arī lieto saziņai. "Tas ir līdzīgi kā tad, ja cilvēks, paķerot karstu tasi, apdedzinoties iekliedzas un arī pavicina apdedzināto roku. No šāda vēstījuma apkārtējiem ir skaidrs, kas noticis," norāda zinātniece.

Zinātniece norāda, ka daži no šimpanžu žestiem ir nepārprotami un norāda uz konkrētu darbību.

Piemēram, lapas kodīšana ar zobiem liecina, ka dzīvnieks koķetē ar pretējā dzimuma sugas pārstāvi, pieķeršanās ķepai liecina par aicinājumu apstāties vai aicinājumu kaut ko pārtraukt, vai pavirzīties malā, bet, kad mātīte, nostājusies ar muguru pret mazuli, pastiepj uz aizmuguri ķetnu, tas ir aicinājums rāpties mugurā. 

Pēc šī atklājuma zinātniece uzskata, ka cilvēki un pērtiķi ir daudz līdzīgāki, kā uzskatīts iepriekš. "Taču vislielākā līdzība mums ir tieši ar šimpanzēm," pārliecināta zīmju valodu iztulkojusī zinātniece.

Bioloģe Suzanna Šulca atzinusi, ka šis atklājums palīdzēs aizpildīt robus jautājumā par evolūciju, taču vienlaikus viņa secināto nosaukusi par "nelielu vilšanos". Žestu tulkojumu nenoteiktība un vairākas variācijas nozīmē, ka šajā lauciņā vēl ir daudz pētāmā, uzskata atklājējas kolēģe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!