Stenfordas universitātes profesors Kvabena Boahens plāno aizstāt traumētas smadzeņu zonas ar silīcija čipiem, kas uzņemtos smadzeņu funkcijas, ziņo Physorg. Boahens vada zinātnieku grupu, kas veic neiroķirurģijā izmantojamu mikrodatoru izstrādi. Šie pētījumi varētu tāpat novest pie mākslīgas acs tīkles izveidošanas.
Katrs galvas smadzeņu daļa atbild par noteiktām organisma funkcijām, tādām kā runa, dzirde vai redze. Boahena grupa plāno modelēt šīs daļas ar mākslīga neironu tīkla palīdzību, kas veiks līdz desmit kvadriljoniem “aprēķinu” sekundē. Pagaidām šādu ātrdarbību ir iespējams sasniegt ar gigavatu elektroenerģijas patērējoša superdatora palīdzību. Pēc profesora vārdiem, patlaban viņa komanda nodarbojas ar mikročipa izstrādi, kurā ietilptu 100000 mākslīgo neironu, kā arī pie vairāku šādu čipu apvienošanas tīklā no miljona neironu.

Interese pret “saprātīgiem” datoriem profesoram parādījusies vēl bērnībā, kas aizvadīta Ganā. Pirmais dators, kas tika nopirkts nākamajam zinātniekam, viņam bija atklājums. Boens uzreiz bibliotēkā paņēma grāmatas, kas veltītas rēķinošajai tehnikai. Tās pētot, viņš uzzināja, ka tās darbības princips ir salīdzinoši vienkāršs un to tā mirkļa viņš sāka domāt par tā pilnveidošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!