Foto: Vida Press
Zinātnieki dzīvnieku pasaulē novērojuši likumsakarību starp ķērkšanu un stiprā dzimuma pārstāvju ģenitāliju izmēriem. Kembridžas Universitātes paspārnē veikts pētījums, kurš apliecina – jo skaļāk tēviņš brēc, jo mazākas viņam ģenitālijas.

Izdevums The Mirror, atsaucoties uz lektora un biologa Džeikoba Danna vadībā veikto pētījumu, kurš publicēts izdevumā Current Biology, vēsta, ka primāti ir vieni no skaļākajiem dzīvniekiem uz zemeslodes.

Pierādīts, ka daba skaņo balsi sniegusi tamdēļ, lai tēviņi varētu piesaistīt mātītes un pāroties. Ilglaicīgi novērojot pērtiķus, secināts, ka tie, kuri ķērc skaļāk, šādā veidā kompensē savu ģenitāliju izmēru.

Publikācija apgalvots - jo skaļāks un dobjāks ir brēciens, jo mazāki tēviņam sēklinieki un mazāk spermas tie spēj saražot. Tāpat Kembridžas Universitātes zinātnieki secinājuši, ka šie nosacīti apdalītie sugas indivīdi parasti dzīvo nelielās kopienās, kurās viņš ir vienīgais tēviņš, bet pārējās - mātītes.

Savukārt tēviņi ar ne tik skaļām balsīm, bet lielākām ģenitālijām, labprāt dzīvo kopā ar vairākiem citiem tēviņiem un savā starpā draudzīgi un reizēm arī nemaz ne tik draudzīgi dalās ar mātītēm.

"Evolūcijas nolūkos visi tēviņi cenšas radīt pēc iespējas vairāk pēcnācēju, taču ne vienmēr tas ir iespējams.

Arī citu dzīvnieku sugu vidū novērots, ka tēviņu, kurus daba apveltījusi ar raženāku augumu, spilgtākām spalvām, asākiem ilkņiem un lielākiem ragiem nekā citiem sugas brāļiem, reproduktīvās spējas parasti ir zemākas.

Tiesa, šis ir pirmais pētījums, kurā tiešām oficiāli pierādītas tamlīdzīga likumsakarība," izdevumam The Mirror savu komentāru sniedzi Danns. Ar pilnu pētījuma aprakstu iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!