Foto: Reuters/Scanpix
Lai gan "mazā cilvēka sindroms" allaž ticis uzskatīts par sadzīviskās žurnālu psiholoģijas izgudrojumu, britu akadēmiķi no Oksfordas universitātes pierādījuši, ka šis sindroms patiešām eksistē.

Pie šādiem secinājumiem zinātnieki nonākuši, eksperimentāla pētījuma rezultātā noskaidrojot, ka paša cilvēka īsuma sajūta viņus padara par paranoiķiem, kas baidās no citiem cilvēkiem.

Kā vēsta ārvalstu mediji, savā eksperimentā zinātnieki izmantoja virtuālās realitātes tehnoloģiju, ar kuru brīvprātīgo dalībnieku augums tika samazināts par 25 centimetriem un kuras ietvaros viņiem vajadzēja staigāt pa vilciena simulatoru.

Nelielais augums spēcīgi ietekmēja ikviena dalībnieka psihi, palielinot negatīvo izjūtu spektru. Tāpat šī situācija būtiski palielināja neuzticības, baiļu un paranojas līmeni, un "samazinātie" eksperimenta dalībnieki uzskatīja, ka viņiem tūlīt uzbruks vai vismaz nolamās.

Pētnieki uzskata, ka šis eksperiments demonstrē psiholoģisko efektu, kādu cilvēki izjūt sociālās situācijās no zemām pozīcijām.

"Liels augums parasti asociējas ar lieliem panākumiem karjerā un attiecībās. Augums tiek uzskatīts par autoritāti, un līdz ar to garāks cilvēks jūtas daudz pārliecinošāk," komentējis pētījuma vadītājs profesors Daniels Frīmens.

Pētījums tikta veikts ar mērķi parādīt korelāciju starp augumu un sociālo statusu, kā arī izsekot uzmācīgu paranoidālu ideju attīstības mehānismiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!