Foto: Bangor University
ASV un Lielbritānijas zinātnieki atraduši pasaules vecāko dzīvnieku – molusku, kurš dzīvoja vienā laikā ar jūrasbraucēju Kolumbu, taču izpētes procesā to nogalinājuši, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

"Mēs esam atraduši dažus dzīvniekus, kuru dzīves ilgums pārsniedz 300 gadus, un vienu 507 gadus vecu, kurš kļuva par pasaules vecāko zināmo dzīvojušo būtni, kura vecumu bija iespējams noskaidrot," teikts žurnālā "Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology" publicētajā rakstā.

Līdz šim par vecāko molusku un arī pasaules vecāko dzīvnieku tika uzskatīts 220 gadus vecais molusks, kuru atrada 1982.gadā un kurš iekļuva Ginesa rekordu grāmatā. Taču atrastie arktiskie moluski to pārspējuši.

Britu pētnieku grupa Pola Batlera vadībā atradusi molusku vēl 2006.gadā pie Islandes ziemeļu piekrastes. Zinātnieki vākuši moluskus un viņu gliemežvākus, lai izpētītu to struktūru un ar to palīdzību analizētu klimata pārmaiņas pēdējo 100 gadu laikā.

Šo dzīvnieku gliemežvāku augšana ir atkarīga no tā, cik labvēlīgā vidē tas atrodas un vai ir pietiekami daudz barības, tāpēc gadu noslāņojumi uz gliemežvākiem var pastāstīt par klimata pārmaiņām. Sen mirušo molusku gliemežvāki patiešām devuši zinātniekiem ieskatu 1,35 tūkstošu gadu senā pagātnē, bet vienā gadījumā gudrie vīri nokļūdījušies.

Lai saskaitītu gliemežvāku gadu noslāņojumus, kas atrodas iekšpusē, zinātniekiem nācās atvērt gliemežvāku un nogalināt molusku. Nosakot ar numuru 061294 reģistrētā moluska vecumu, pētnieki atklājuši, ka viņam bija 405 gadi.

Dzīvniekam jau pēc nāves piešķīra vārdu Mins par godu senajai dinastijai, kas valdījusi Ķīnā laikā, kad molusks piedzima. Taču izrādījās, ka zinātnieki nokļūdījušies par 100 gadiem. Jaunākie precizētie pētījumi liecina, ka molusks dzimis aptuveni 1499.gadā.

Tagad Batlers atzīst, ka pēdējais pētījums ir precīzākais, un var apgalvot, ka Mins bija pasaulē vecākais dzīvnieks, tiesa, noskaidrot to izdevās, tikai viņu nogalinot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!