Foto: Shutterstock
Jorkas universitātes zinātniekiem Kanādā izdevies teksta ziņojumu nosūtīt ar alkohola tvaiku palīdzību, ziņo specialzētie mediji.

Nosūtītais ziņojums bija Kanādas himna binārajā kodā. Ierīce, kas tika izmantota teksta nosūtīšanai, sastāvēja no degvīna izsmidzinātāja (devējs), alkohola sensora (uztvērējs), galda ventilatora un mikrokontrolētāja, kas vadīja visu sistēmu.

Zinātnieki, kuri savu atklājumu aprakstīja žurnālā "PloS One", alkohola tvaiku pārsūtīšanai izmantojuši divus paņēmienus. Pirmajā alkohols no izsmidzinātāja "patstāvīgi" difūzijas procesā nokļūst līdz sensoram, otrajā tika izmantots ventilators, kas novirza alkoholu uz sensoru.

Ja sensors fiksē alkohola līmeņa paaugstināšanos gaisā, tas tik interpretēts kā vieninieks. Ja koncentrācija samazinās, tā ir nulle. Pārraides seansu laikā tika izmantotas arī "kodu frāzes", kas apzīmēja vēstījuma sākumu un beigas.

Rakstā izklāstīto informācijas nosūtīšanas veidu zinātnieki ir nodēvējuši par "molekulāro komunikācijas sistēmu". Viņi apgalvo, ka līdzīgus ķīmiskus signālus var izmantot vietās, kur nav radiosignāla, piemēram, kanalizācijā, kā arī mikro- un nanomērogu sistēmās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!