Zinātniekiem pirmo reizi ir izdevies piefiksēt matērijas pāreju antimatērijā un atpakaļ. Atbilstoši Tokio publicētiem starptautiska pētījuma rezultātiem, šāda stāvokļa pāreja konstatēta ļoti nestabilā Bs-mezona subatomu daļiņā, kas veidojas elektronu un pozitronu plūsmu sadursmes rezultātā.
Eksperimentos Fermī Amerikas Nacionālajā elementāro daļiņu paātrinātāju laboratorijā (Ilinioisas štatā) konstatēts, ka šī vielas un antivielas stāvokļu maiņa notiek ar ātrumu 2,8 triljoni reižu sekundē.

"Ja iedomājas, ka matērija un antimatērija atrodas dejas stāvoklī, tad mēs esam konstatējuši, ka šai dejai ir ļoti straujš temps," – paskaidroja institūta pārstāvis Žakobo Konigsbergs. Pēc speciālistu vārdiem, šim atklājumam ir izšķiroša nozīme Visuma rašanās mīklas atrisināšanai.

Šis projekts tika aizsākts pirms 4 gadiem. Elementāro daļiņu sabrukšunas novērojumā piedalās apmēram 60 pētniecības centri no 13 Amerikas, Eiropas un Āzijas valstīm.

Teorētiski Bs-mezona daļiņu pārejas procesu par Bs-mezona antidaļiņām izskaitļoja japāņu fiziķi Makoto Kobajasi un Tosihide Masukava 1973. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!