Kolumbijas policisti divu gadu garumā apmācīja divas žurkas sapiera darba veikšanai. Lola un Espedžo ir daļa no eksperimentālās 6 grauzēju skvadriļas, kam uzticēs neitralizēt kaut daļu no 100 000 kājnieku mīnām, ar ko vienkārši ir nosēti Kolumbijas lauku apvidi. Atšķirībā no suņiem, 200-300 gramus smagajām žurkām, ejot pa mīnu lauku, sprādzieni nenotiek.
Visu pagājušo gadu žurkas tika ik dienas apmācītas labirintā ar 4 spridzekļiem un citiem materiāliem, no kā veido bumbas. Veiksmīgi atklāt spridzekļus žurkām izdodas 83% gadījumu. Atrodot mērķi, žurku uzcienā ar cepumu un tai pakasa aiz auss. Pēc treneru vārdiem ir atlikuši 6 mēneši, lai sasniegtu 100% normu un nosūtītu žurkas kara dienesta. Daļu jautājumu izdodas noskaidrot tikai darba procesā. Žurkas ir pieradušas pie cilvēkiem un vairs nebaidās un nekož, kā tās darīja sākumā. Taču pagaidām nav garantijas, ka tās kļūs par tikpat uzticamiem sabiedrotajiem kā vācu aitu suņi. Turklāt vēl nav līdz galam atrisināts jautājums signālu apmaiņai ar žurkām no liela attāluma.

Kolubmija ir pirmā valsts, kas ir izlēmusi piesaistīt žurkas šādam atbildīgam uzdevumam. Situācija ar kājnieku mīnām valstī ir katastrofāla: 2005. gadā vien par to upuriem kļuva 1070 cilvēki, kas atbilst vienam sprādzienam reizi astoņās stundas. Ceturtā daļa no tiem beidzas letāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!