Foto: Publicitātes foto
Viedtālruņi jau ilgu laiku nav saistīti tikai ar zvaniem vai īsziņām. Tehnoloģiju attīstībā tālruņi kļūst par ikdienas dzīvi atvieglojošiem rīkiem, ļaujot ne tikai ātri rakstīt e-pastus, bet arī veikt skaņas ierakstus, fotografēt, filmēt un pat veidot mūziku.

Dziedātāja un dziesmu autore Aminata Savadogo stāsta, ka viedierīces palīdz pārvaldīt haosu viņas profesionālajā un personīgajā dzīvē. Vēl interesantāk – jauno dziesmu pirmos akordus un tekstus vispirms dzird viņas "iPhone".

"Neatkarīgi no tā, kurā jomā strādājam, brīdī, kad prātā rodas jauna ideja, nekavējoties to vajag pierakstīt. Man šī metode vienmēr darbojas. Vissvarīgākais ir tas, lai man vienmēr blakus būtu "iPhone", lai es varētu pierakstīt dziesmas tekstu vai ierakstīt jaunu melodiju. Manā balss piezīmju lietotnē man ir vairāki tūkstoši dažādu dziesmu ideju. Idejas ir dzimušas, kad es vienkārši eju pa ielu, guļu gultā, vingroju vai daru jebko citu – un tieši tāpēc man vienmēr jābūt gatavai," stāsta Aminata.

Svarīga ir ne vien iedvesma, bet arī uzticama tehnoloģija

Radošums un jaunu ideju radīšana ir svarīga Aminatas darba sastāvdaļa. Uzticams tehniskais aprīkojums palīdz realizēt jaunas idejas. 2015. gadā, pēc atgriešanās no Eirovīzijas dziesmu konkursa Vīnē, kur viņa ar dziesmu "Love Injected" finišēja sestā, viņa izlēma par labu "iPhone" iegādei, kas drīz arī kļuva par viņas galveno darba instrumentu.

"Es atceros, ka mūzikas veidošanas lietotne Garage Band man bija liels atklājums – tā ir kā mūzikas studija "iPhone" tālrunī. Es sāku eksperimentēt, pierakstīt tekstu jaunajiem ierakstiem lietotnē Notes un iedziedāt jaunas melodijas lietotnē "Memos". Es joprojām savā tālrunī esmu saglabājusi pirmo hita dziesmas "Heartbeat" skaņu ierakstu, kuru izveidoju Justam, kurš piedalījās Eirovīzijas dziesmu konkursā 2016," savā "iPhone" lietotāja pieredzē dalās Aminata.

Aminata nešaubās, ka tehnoloģijām ir jākalpo cilvēkiem, tāpēc ir svarīgi, lai tās būtu viegli un vienkārši lietojamas. Intuitīvs un lietotājam draudzīgs interfeiss ir būtiski kritēriji, kurus dziedātāja ņem vērā, izvēloties jaunas ierīces.

"Man ir svarīgi, lai ierīces dizains ir stilīgs un minimālistisks. Es domāju, ka labāk ir mazāk jeb izvēlēties kvalitāti nevis kvantitāti. Viedierīcēm vajadzētu atvieglot dzīvi, nevis to sarežģīt. Savā dinamiskajā ikdienā es vēlos ietaupīt laiku, nevis to tērēt, piemēram, uz lēnām vai plīstošām ierīcēm," piebilst izpildītāja.

Fotografē kā profesionālis

Aminatai ir tūkstošiem sekotāju "Instagram" un "Facebook", un viņa nešaubās, ka ir svarīgi parādīt saviem faniem ne tikai uzlabotu realitāti, bet arī reālus mirkļus bez filtra.

"Fotografēšana un filmēšana ir daļa no manas ikdienas. Tāpēc augstas kvalitātes tālruņa kamera man ir kā obligāta nepieciešamība. Kad pārgāju uz "iPhone", es sajutu milzīgu atšķirību. Fotografēšana ar jaunāko tālruņa modeli liek man justies kā profesionālim. Pat bez papildu filtriem vai efektiem fotoattēli izskatās lieliski, tāpēc tos pat var nekavējoties kopīgot. Protams, man ir arī dažas iecienītākās rediģēšanas lietotnes, kuras es izmantoju, kad vēlos padarīt fotogrāfijas vieglākas, krāsainākas vai spilgtākas," stāsta Aminata.

Mūziķe bieži fotografē īpašā portreta režīmā un izmanto platleņķa objektīvu, lai attēlotu iespaidīgus dabas attēlus, piemēram, ceļojot.

Saziņa un attālinātās fotosesijas

Pandēmijas laikā Aminata no jauna atklāja bezmaksas "FaceTime" videozvanus. "Laikā, kad pārsvarā sazināmies attālināti, videozvani ir kļuvuši par neaizstājamu veidu, kā redzēt un runāt ar draugiem, kolēģiem un radiem. Tādā veidā es bieži sazinos ar savas komandas locekļiem – ir ātri un ērti apspriest jaunas idejas."

Izpildītāja atzīmē, ka viedierīču iespējas ir neierobežotas, un ir svarīgi spēt tās izmantot radoši. Piemēram, paziņa fotogrāfe uzaicināja Aminatu piedalīties virtuālā fotosesijā.

"Pirmajās karantīnas nedēļās mana draudzene fotogrāfe piedāvāja fotografēt, izmantojot "FaceTime". Es biju savā mājā, mēs veicām videozvanu, un šī zvana laikā viņa mani vienkārši nofotografēja. Tas izklausās neticami, bet bija patiešām jautri," atmiņās daļās Aminata.

Kad viss ir savienots

Kā stāsta pazīstamā dziedātāja, viņas ikdienas rutīnā ir īpaši svarīga visu ierīču savstarpēja kopīgošana, kas ļoti palīdz ikdienā.

"Es vienmēr valkāju "Apple Watch" un izmantoju "AirPods" austiņas. Īpaši ērti ir tas, ka viņi uzreiz izveido savienojumu ar manu "iPhone". Nav svarīgi, kuru "Apple" ierīci izmantoju – telefonu, datoru vai pulksteni – katrā no tām atrodu vissvarīgāko informāciju, tāpēc "pārslēgšanās" starp ierīcēm ir vienkārša, bez jebkādiem traucējumiem," viņa saka.

Aminata atzīmē, ka "iPhone" maiņa uz jaunu modeli vairs nav stresa pilna. Datu pārsūtīšana aizņem tikai dažas minūtes, un jaunajā viedtālrunī uzreiz atrod tieši tādu pašu saturu, kāds bija iepriekšējā telefonā.

"Kad viss savienojas un darbojas tik vienkārši, sanāk vairs nedomāt par tehnoloģisko pusi. Visi procesi notiek automātiski. Piemēram, īpaši ērti ir tas, ka, dodoties pastaigā vai satiekoties ar draugiem, man vairs nav jāņem somiņa. Parasti es to nēsāju tikai tāpēc, lai būtu kur likt maku, bet tagad man tālrunī vienmēr ir kartes, kurās ir "Apple Pay" funkcija," stāsta Aminata.

Papildus dziesmu rakstīšanai, apmaksai un zvanu veikšanai Aminata izmanto arī e-pasta, piezīmju, trauksmes un atgādinājumu funkcijas. Tas arī palīdz viņai uzraudzīt savu veselību un plānot fiziskās aktivitātes, ūdens dzeršanu un pat skaistumkopšanas procedūras.

Nav vienaldzīgs pret vides jautājumiem

Izvēloties jaunas ierīces, izpildītājs ņem vērā ne tikai viedierīču kvalitāti, bet arī to izgatavošanas veidu, to, cik lielu uzmanību zīmols pievērš ekoloģijai.

Aminata uzskata, ka ir svarīgi, kādu Zemi mēs atstāsim nākamajām paaudzēm, tāpēc viņa vienmēr šķiro atkritumus, izvairās no vienreizējas lietošanas plastmasas, kā arī izvēlas zīmolus, kuriem tāpat kā viņai rūp mūsu planēta. Tāpēc viņa ļoti novērtē "Apple" ilgtspējības politiku un ir gandarīta, ka liela daļa viņas "iPhone 12" Pro Max komponentu ir izgatavoti no pārstrādātiem materiāliem. Dziedātājai nav šaubu, ka ekoloģijas jautājumam jābūt svarīgam mums visiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!