Foto: Publicitātes foto
Prostatas vēzis bieži vien ir agresīvs un nemanāmi turpina izplatīties arī pēc pilnīgas prostatas izoperēšanas. To parasti konstatē, veicot atkārtotas prostatas specifiskā antigēna (PSA) pārbaudes, un nereti atklājas, ka iegurņa limfmezglos vai kaulaudos izveidojušās metastāzes. Mūsdienās metastātiskā vēža ārstēšanai tiek lietota arī jaunākā metode – radioķirurģija ar kibernazi, kas sevi jau pierādījusi pasaulē.

Pirms izvēlēties par labu radioķirurģijai, ir jāveic pozitronu emisijas tomogrāfijas (PET/CT) izmeklējums, kura laikā var precīzi ieraudzīt pat ļoti sīkus vēža šūnu perēkļus, turklāt bieži vien tos atklāj agrīnāk nekā ar citām diagnostikas metodēm. Pēc tam, balstoties uz izmeklējumu rezultātiem, kopā ar pacientu var plānot, kādu metodi izmantot ārstēšanā – radioķirurģiju vai klasisko ķirurģiju, vai staru terapiju – vai kombinēt nosauktās metodes.

Ja metastāžu ārstēšanā iekļauj radioķirurģiju, tā ir iespēja attālināt brīdi, kad jāķeras pie hormonterapijas. Siguldas slimnīcas Radioķirurģijas centrā nonāk pacienti, kuriem citas metodes citās ārstniecības iestādēs nav līdz galam spējušas palīdzēt, – urologi lielākoties ir ķirurgi, un viņiem ir ķirurģiska interese, nereti šie speciālisti skeptiski izturas pret jaunajām metodēm. Taču patiesībā pozitronu emisijas tomogrāfijas (PET/CT) izmeklējums, ar kuru iespējams precīzi atklāt audzēja metastāzes, kombinācijā ar precīzi mērķētu radioķirurģiju (kibernaža izpildījumā) pašlaik ir visprogresīvākā metode izolētu un netālu esošu prostatas vēža metastāžu ārstēšanā.

Radioķirurģijas pamatā ir precīzi tēmēta lielas jaudas staru terapija, kuras nolūks ir sabojāt audzēja šūnu DNS, kas regulē šo šūnu darbību. Kad DNS ir sabojāta, šūna vēl kādu laiku dzīvo, bet tad aiziet bojā, uzsūcas; reizēm paliek sklerotizēti audi. Tas var arī nenotikt uzreiz, un var gadīties, ka šūnas pat kādu laiku turpina dalīties. Tāpēc 3–6 mēnešus pēc radioķirurģijas seansiem, kas veikti, lai likvidētu prostatas vēža metastāzes, nepieciešams veikt pārbaudi.

Andra (63 gadi) pieredze

"Prostatas vēzi man konstatēja 2013. gada pavasarī, veicot kārtējo veselības pārbaudi. Devos uz konsultāciju pie urologa, tika veikta prostatas biopsija, kurā atklājās, ka man ir vēzis otrajā stadijā. 2013. gada jūlijā mani operēja, pēc tam oktobrī nodevu analīzes, viss bija kārtībā – rādītāji bija ļoti labi. Diemžēl pēc gada PSA atkal palielinājās.

No preses uzzināju, ka Siguldas slimnīcas Radioķirurģijas centrā ir pieejamas jaunas tehnoloģijas. Sazinājos ar centru, manu gadījumu izvērtēja ārsts dr. Māris Mežeckis un ieteica sākt ar PET izmeklējumu. Rezultāti uzrādīja trīs vēža metastāzes iegurnī, tuvu pie lielajiem asinsvadiem, kā arī pie urīnpūšļa.

2017. gada janvārī kopā ar Siguldas Radioķirurģijas centra ārstu dr. Mežecki izplānojām terapijas norisi. Klīnikā DiaMed tika veikti datortomogrāfijas un magnētiskās rezonanses izmeklējumi, kā arī sagatavots īpašs vakuuma maiss, – tas radioķirurģijas laikā noturētu mani vajadzīgajā pozā. Pirms procedūras audzēja mezglos ievietoja arī īpašus zelta marķierus.

Kopumā Siguldas Radioķirurģijas centrā man pusotras nedēļas laikā tika veikti seši seansi. Mans gadījums bija īpašs, jo man ir gūžas protēze, tāpēc nevarēja vienlaikus apstarot visas trīs metastāzes. Uz Siguldu devos darbdienas beigās. Procedūra ilga četrdesmit minūtes, tās laikā bija nekustīgi jāguļ. Pēc procedūras uzreiz sēdos pie stūres un pats braucu atpakaļ uz Rīgu, nebija nekādu ierobežojumu un blakusefektu, nekādu reiboņu. Pavisam citādi nekā pēc ķirurģiskās operācijas slimnīcā.Tagad trīs mēnešus pēc radioķirurģijas procedūras mans PSA rādītājs no 7,3 nokritis uz 1,3. Izskatās, ka pāris gadiņi iegūti.

Kur var pieteikties uz konsultāciju par radioķirurģiju ar kibernazi (CyberKnife)?

Konsultācijai klātienē var pieteikties, zvanot pa tālruni 20270077, Siguldā (Siguldas slimnīcā) katru dienu darba laikā. Rīgā mūsu konsultācijas pieejamas klīnikā DiaMed pirmdienās un trešdienās no 16.00 līdz 19.00. Iespējams arī nosūtīt bezmaksas ārstēšanas pieprasījumu situācijas izvērtēšanai elektroniski mūsu mājaslapā www.cyberknife-sigulda.com.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!