Foto: Publicitātes foto
Agrāk bija tik vienkārši nopirkt televizoru! Iegāji veikalā, izvēlējies lielu, mazu vai vidēju, to iegādāties un laimīgs nesi mājās. Mūsdienās televizori pieejami tik plašā sortimentā, ka ir viegli apjukt- milzum daudz izmēru, dažādi brendi, dažādas cenas - kā lai atrod īsto?

Esam sagatavojuši dažus vienkāršus padomus, ko ievērot, lai saprastu, kam pievērst uzmanību pērkot televizoru:

1. Vispirms jau jāpadomā, cik daudz esi gatavs tērēt televizora iegādei. Cena ir būtisks faktors televizora izvēlē, to ietekmē gan televizora veids, gan izmērs kā arī pieejamās funkcijas.

2. Otra svarīga lieta, domājot par televizora iegādi, ir izdomāt, kāds ir televizora vēlamais izmērs, vai tas tiks novietots pie sienas vai sekcijā, vai varbūt uz speciāla TV galdiņa. Šobrīd ir iespējams iegādāties televizorus, kas aizņem pat visu istabas sienu. Galvenais, kam šeit pievērst uzmanību, ir ekrāna izmērs pa diagonāli, kam būtu jāsaskan ar telpas izmēriem. Attiecīgi- jo lielāka telpa un attālums no ekrāna līdz skatītājam, jo lielākai ir jābūt ekrāna diagonālei, lai televizors rādītu skaidru attēlu no jebkura apskates leņķa.

3. Jāpadomā par to, kādas funkcijas jaunajam televizoram nepieciešamas- vai pietiks ar pavisam parastu televizoru bez papildu funkcijām, vai nepieciešams televizors ar Smart TV funkciju. Smart TV, vienkāršāk izsakoties, apvieno televizora, datora un citu viedierīču funkcijas vienā iekārtā. Ar Smart TV ir iespējams ērti televizorā izmantot internetu un dažādas aplikācijas, piemēram, YouTube, Netflix un citas. Tas arī ļauj savienot savu viedtālruni, planšetdatoru vai parasto datoru ar televizoru bez vadiem. Tādā veidā ir ērti aplūkot nofotogrāfētās bildes vai uzņemtos video. Vēl viena laba Smart TV funkcija ir tāda, ka tā ļauj skatītājam izvēlēties, ko un kad skatīties, personalizējot pieejamo saturu.

5. Jāpadomā arī par to, vai televizors tiks izmantots spēļu spēlēšanai, ja tiks, tad jāpievērš uzmanība jaunā televizora izšķirtspējai. Augsta izšķirtspēja, protams, ir svarīga arī priekš vienkāršas televīzijas skatīšanās, bet spēļu spēlēšanu laba izšķirtspēja paceļ neiedomājamos augstumos un piešķir neatkārtojamu pieredzi. Vēlams izvēlēties televizoru vismaz ar Full HD izšķirtspēju vai pat Ultra HD izšķirtspēju, jo tie sniedz daudz kvalitatīvāku un detalizētāku attēlu.

4. Nākamais solis ir ekrāna veida izvēle atbilstoši individuālajām vajadzībām un pieejamajam budžetam. Kopā pastāv četri iespējamie izvēles veidi- LCD vai LED, LED ar uzlabotu pārklājumu, OLED un plazmas televizori. Ir iespējams arī izvēlēties televizoru ar izliektu ekrānu.

Plazmas televizori joprojām pieejami plašā klāstā, tomēr savu popularitāti tie jau ir zaudējuši. Turklāt no 2015.gada lielākie televizoru ražotāji plazmas televizorus vairs neražo.

Šobrīd tirgū vispopulārākie ir LED televizori, kuri salīdzinājumā ar plazmas televizoriem ir košāki, rada mazāku ekrāna atspīdumu un patērē mazāk enerģijas. LED LCD televizoru tehnoloģija izmanto gaismas diodes, lai izgaismotu LCD ekrānu. LED televizoriem gan ir kāda neliela īpatnība- kad ekrānā tiek attēlota strauja kustība, piemēram, sporta pārraidēs, tehnoloģijas īpatnību dēļ melnā krāsa tiek attēlota ar tumši pelēku krāsu.

Otra un daudzsološāka LED LCD televizoru alternatīva lielo izmēru ekrānu tirgū ir OLED televizori. Izmantojot organiskās gaismas diodes, OLED televizori spēj izgaismot katru attēla elementu atsevišķi bez nepieciešamības pēc atsevišķa gaismas avota, kas vajadzīgs LCD televizoriem. Tādā veidā tiek radīts krietni dzidrāks un krāsaināks attēls, kas ievērojami pārspēj tradicionālos LED ekrānus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!