Kas jāņem vērā, izvēloties kafijas pupiņas
Foto: Foto: Unsplash.com

Vai kādreiz ir sanācis stāvēt pie veikala plaukta (vai sērfot internetveikalā) un nodomāt, ka kādreiz derētu uzzināt, ar ko galu galā atšķiras Kolumbijas un Indonēzijas kafija, kas ir Arabica un Robusta, un kāpēc uz kafija pupiņu iepakojumiem rakstīts, kad tās grauzdētas? Tad šobrīd esi īstajā vietā – velti dažas minūtes sava laika un uzzini, ar ko savā starpā atšķiras kafijas pupiņas un kā atrast īstās savām garšas kārpiņām!

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Viens no galvenajiem priekšnosacījumiem – kafijas pupiņu svaigums

Neatkarīgi no tā, vai Tev garšo tumšs un izteiksmīgs espresso vai kāds salds kafijas dzēriens ar pienu un sīrupiem, pilnvērtīgam baudījumam nepieciešamas pēc iespējas svaigākas kafijas pupiņas – tās galu galā ir auglis, un Tu taču negribētu "baudīt" pāris mēnešus vecus banānus vai ābolus, vai ne?

To, cik ilgi kafijas pupiņas saglabā labākās garšas īpašības, ietekmē vairāki faktori, piemēram, uzglabāšanas veids, taču lielākoties šis periods ir pāris mēneši pēc grauzdēšanas. Tieši tāpēc uz kvalitatīva kafijas pupiņu iepakojuma redzēsi, kad tās grauzdētas, nevis tikai "Izlietot līdz" vai "Ieteicams līdz". Maksimāli svaigas pupiņas vari iegūt, izvēloties kafiju no lokālajiem grauzdētājiem, piemēram, Rocket Bean Roastery, kas grauzdē kafiju tādiem vietējiem zīmoliem kā iCoffee, Cremosso, Mood, ilovecoffee un Velvet.

Grauzdējums: vieglu, vidēju vai tumšu?


Foto: Unsplash.com

Uz kafijas pupiņu iepakojumiem noteikti būsi redzējis tādus apzīmējumus kā Light roasted (viegls grauzdējums), Medium roasted (vidējs grauzdējums) vai Dark roasted (tumšs grauzdējums). Iepazīsimies ar tiem nedaudz tuvāk!

Viegls grauzdējums

Viegli grauzdētas pupiņas izceļas ar gaišāku krāsu, savukārt garšas ziņā tās, pateicoties mazākai apstrādei, ļauj sajust kafijas dabīgo garšu; arī kofeīna saturs viegli grauzdētās pupiņās saglabājas augsts. Tā kā viegli grauzdēta kafija ir visai maiga, to ieteicams baudīt, neatšķaidītu ar pienu.

Vidējs grauzdējums

Šādas kafijas pupiņas varam dēvēt par zelta vidusceļu, jo tās joprojām saglabājušas konkrēto pupiņu garšu un aromātu, taču šīs notis ir kļuvušas izteiksmīgākas, pateicoties grauzdēšanai augstākā temperatūrā.

Tumšs grauzdējums

Kā jau priekšā pasaka nosaukums, šādas kafijas pupiņas ir vistumšākās un izteiksmīgākās, garantējot ļoti intensīvu garšu ar rūgtām notīm. Šo iemeslu dēļ tumša grauzdējuma pupiņas izvēlas espresso cienītāji.

Kafijas pupiņu šķirnes: mazāk, nekā Tev varētu šķist


Foto: Esmilukafiju.lv

Palūkojoties uz neizmērojami plašo kafijas piedāvājumu, var likties, ka kafijas pupiņu šķirņu skaits mērāms ja ne tūkstošos, tad simtos gan, taču patiesībā viss ir daudz vienkāršāk; lielākā daļa kafijas ir... vien divu šķirņu! Lūk, kādas ir to galvenās atšķirības:

Robusta – lielākoties atrodamas kafijas maisījumos, jo netiek uzskatītas par augstvērtīgām, taču kafijas pupiņas cena ir zemāka (pateicoties vienkāršākai un lētākai to audzēšanai). Tām ir rūgtāka, raupjāka garša, augstāks kofeīna saturs un visai spēcīgs aromāts;

Arabica – pasaulē iecienītākās kafijas pupiņas; izceļas ar maigāku un saldāku garšu. Taču, tā kā Arabica kafijas pupiņu krūmi ir daudz prasīgāki un mazāki, jārēķinās, ka šīs šķirnes kafija ir dārgāka.

Itin bieži kafijas iepakojumos ir nevis vienas konkrētas šķirnes un reģiona kafija, bet gan maisījums. Ja vēlies izbaudīt konkrēta reģiona vai kafijas pupiņu šķirnes nianses, dzerot melnu kafiju, labāk meklēt viena reģiona/šķirnes pupiņas, bet kafijas dzērieniem, kuros tiek izmantots piens, droši pērc kafijas pupiņu maisījumu. Dažādu pupiņu maisījumi turklāt ļauj izgaršot ļoti interesantas garšu kombinācijas, apvienojot, piemēram, Centrālamerikas kafijai raksturīgo šokolādes aromātu un Indonēzijas kafijas pikantās notis.

Reģioni: sākot ar Dienvidameriku un beidzot ar Indonēziju

To, kā kafija garšos, ietekmē arī tas, kurā reģionā pupiņas ir augušas. Kādēļ tā? Jo katrā vietā atšķiras augstums virs jūras līmeņa, nokrišņu biežums un intensitāte, augsne, saules gaismas pieejamība un intensitāte, kā arī citi faktori.


Foto: Unsplash.com

Āfrikas reģionā (piemēram, Etiopijā, Kenijā) augušas kafijas pupiņas būs īstās, ja vēlies sajust augļu un ziedu aromātu un garšu. Centrālamerikas un Dienvidamerikas reģionam raksturīga salda garša, kas atgādina šokolādi; Brazīlijas kafija izceļas ar piesātinātāku garšas buķeti un riekstu piegaršu, bet Kolumbijas pupiņas ir maigākas, ar karameļu un īrisu niansēm. Āzijā iegūtā kafija savukārt ir intensīvāka un ar rūgtu, pat pikantu "piesitienu". Uzreiz gan jāsaka, ka kafijas garšu ļoti lielā mērā ietekmē arī jau iepriekš nosauktie parametri, tāpēc, piemēram, tumši grauzdēta Robusta kafija no Centrālamerikas var garšot daudz rūgtāk nekā viegli grauzdēta, Āzijā iegūta kafija no Arabica pupiņām.

Tagad, kad kafijas pasaule iepazīta, laiks izvēlēties patiešām labas kafijas pupiņas, lai mestos garšas piedzīvojumos, un vislabāk to darīt, apmeklējot internetveikalu esmilukafiju.lv – tur atradīsi augstākās kvalitātes kafiju no pasaulē atzinību ieguvušiem zīmoliem. Lieliska ziņa visiem svaigas kafijas cienītājiem: veikalos Valmieras ielā 43 un Stabu ielā 30 (Rīgā) Es Mīlu Kafiju piedāvā uz vietas samalt jebkuras tur nopērkamās kafijas pupiņas!

Seko Delfi arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form