Foto: Pernod Ricard Latvia
Decembra sākumā daži no lieliskākajiem Latvijas pavāriem devās ceļojumā uz Franciju, Konjaku, kur apmeklēja senāko un tradīcijām bagātāko Martell konjaka namu. Ceļotāju delegācija sastāvēja no restorāna Ferma šefpavāra Māra Astiča, restorāna Bergs šefpavāra Jāņa Zvirbuļa, Supreme augstākās klases dzērienu eksperta Edgara Grišuļa, jauno pavāru konkursa "Uzlecošā zvaigzne" uzvarētājā Renāra Purmaļa, kā arī bloga Lindas Virtuve veidotājas Lindas Tellgrenas. Martell konjaka namā pavāriem tika piedāvāta iespēja iepazīties ar nama vēsturi, konjaka gatavošanas tradīcijām, izzināt Martell konjaka un gatavotā ēdiena saderības notis un, protams, baudīt dažādu izsmalcinātu konjaku veidus.

Martelu ģimenes konjaks ir viens no respektablākajiem konjakiem pasaulē un tam ir īpašs statuss dzērienu pazinēju aprindās, jo konjaka pagatavošanas tradīcijas, gadu simtiem uzkrātā meistarība un arvien jauni garšu meklējumi runā pati par sevi. Brauciena laikā pavāri padziļināti apguva konjaka un ēdiena saderības nianses, jo, kā izrādās, konjaks lieliski sader ar ļoti plašu klāstu ēdienu – sākot no uzkodām un beidzot ar desertu.

Māris Astičs, restorāna Ferma šefpavārs: "Man šis bija pirmais dzērienu pieredzes brauciens, tādēļ man bija ļoti interesanti izzināt un redzēt produkta vēsturi, saprast produkta unikalitāti. Pēc šī brauciena jūtos saviļņots un priecīgs par iegūto informāciju, un varu apgalvot, ka mūsu restorāna plauktos parādīsies arvien vairāk Martell pārstāvētie konjaki. Ceļojuma laikā man radās jaunas idejas konjaka un ēdiena saderībai."

Edgars Grišulis, Supreme augstākās klases dzērienu eksperts: "Man, kā dzērienu pazinējam, šis bija pieredzes un iespaidīgu emociju bagāts brauciens. Uzzināju un apguvu daudz iepriekš nezinātas lietas, piemēram par Martell konjaku dažādajiem vecumiem, to garšu dažādību. Interesanti, cik dažāda ir Martell garšu amplitūda, jo tas sader ar ļoti dažādiem ēdieniem, sākot no jūras veltēm, pīles, liellopu steika, līdz pat dažādiem desertiem un pat Kubas cigāriem. Tāpat palikusi prātā siltā un personīgā uzņemšana konjaka namā. Bija ļoti interesanti atrasties noliktavā, kur mucās guļ spirti kopš 1830.gada, un mēs varējām baudīt 1848.gadā destilētu konjaku."

Jānis Zvirbulis, restorāna Bergs šefpavārs: "Vizīte Martell konjaka namā bija lieliska pieredze. Uz mani vislielāko iespaidu atstāja tas, kādā vērtībā tiek turētas gadsimtiem koptas tradīcijas. Ļoti interesanti bija šefpavāru, kas specializējas ēdiena saderībā ar Martell, izvēlētu ēdienu buķetes pieskaņošana konjakam."

Plašāku reportāžu par braucienu varat lasīt blogā Lindas Virtuve.

Martell ir konjaks uz kuru vara attiecināt frāzi – vecākais starp izcilajiem – izcilākais starp vecākajiem. Jau 300 gadu garumā Martelu ģimenes konjaks ir viens no respektablākajiem konjakiem pasaulē un tam ir īpašs statuss dzēriena pazinēju aprindās.

Martell konjaku raksturo senas tradīcijas, izcili meistari un īpaši piemeklētas vīnogu šķirnes. Jau apmēram pirms 150 gadiem vīndari secināja, ka galvenais vīna kvalitātei ir tas, ko Francijā dēvē par terroir – zeme/augsne. Vīna kultūrā ar to saprot unikālo konkrētā vīna dārza augsnes un mikroklimata kombināciju. Martell buķetē sevišķa loma ir Borderies reģiona vīnogulāju ražai, kas tiek iegūta gan paša Martelu nama plašajos vīna dārzos, gan vēl 2000 citu vīnkopju plantācijās. Tieši Borderies augsnes sastāvs un saulaino dienu skaits gadā ir ideāls, lai no vīnogu sulas dzimtu Martell neatkārtojamā buķete – diezgan atturīga, bet tajā paša laikā oriģinālām niansēm bagāta.

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME.

ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!