Foto: Publicitātes foto
"Heineken Star Serve 2016" Baltijas valstu fināla uzvarētājs lietuvietis Andrjus Šimansks (Andrius Šimanskas), kurš pirms dažām dienām atgriezās no "Heineken Star Serve 2016" pasaules fināla Amsterdamā, vēl joprojām dzīvo sacensību iespaidā. Pārspējot labākos Baltijas valstu bārmeņus un izcīnot biļeti uz pasaules finālu, puisis neslēpa, ka pieredze, kuru viņš ir ieguvis piedaloties "Heineken Star Serve" programmā un iespēja sacensties aiz vienas bāra letes ar bārmeņiem, kuriem ir ilggadēja pieredze no visas pasaules – viņa lielākais laimests.

"Pirmo reizi piedalījos pasaules mēroga bārmeņu sacensībās, tādēļ, kaut arī finālā neiekļuvu, liela aizvainojuma vai vilšanās sajūtas nav. Tā ir liela atbildība aizstāvēt Baltijas valstu vārdu pasaules mērogā, taču vienlaicīgi tas ir arī gods, kuru labprāt piekritu uzņemties otrreiz, – smaida A. Šimansks. – Neslēpšu, ka esmu ļoti paškritisks, vienmēr cenšos sasniegt labāko rezultātu, tādēļ es cerēju, ka izdosies nostartēt labāk."

Labākā Latvijas pārstāve bārmeņu programmā bija Māra Puriņa no "Donegan's Pub", kura "Heineken Star Serve 2016" Baltijas bārmeņu atlasē par ceļazīmi uz finālu Amsterdamā izcīnīja trešo vietu.


Foto: "Māra Puriņa" – Latvijas pārstāve Heineken programmā

Pieredze – vēl nav viss

A. Šimansks, kurš ir nostrādājis 3 gadus aiz bāra letes, ir pārliecinājies, ka šajās sacensībās pieredzei nav būtiskas nozīmes, jo svarīgāka ir precizitāte un zināšanas. "Treniņa laikā, vērodams citu dalībnieku iemaņas aiz bāra letes, sapratu, ka pat pieredzējuši bārmeņi pieļauj neapdomīgas kļūdas, – saka "Heineken Star Serve 2016" Baltijas valstu fināla uzvarētājs. – Sagadījās tā, ka izšķirošajās sacensībās cīnījos ar dalībnieku no Jaunzēlandes, abi bijām jaunākie šī konkursa dalībnieki, tādēļ sacentāmies kā līdzvērtīgi pretinieki, katrs ar savām priekšrocībām".

Bārmeņi tika vērtēti pēc pieciem galvenajiem "Heineken Star Serve" spēkā esošiem kritērijiem: kausa sagatavošana, uzpildīšana, putu nosmelšana, alus daudzums kausā un pasniegšana. Pēc A. Šimanska uzskatiem daudzi kļūdās domādami, ka nav būtiska nozīme tam, kā alus tiek ieliets, taču, ja visi šie soļi ir veikti pareizi, alus ne tikai saglabā savu garšu, bet arī ilgāk saglabājas auksts, kā arī viss apkalpošanas process paceļas augstākā līmenī.

Izaicinājumi ir neizbēgami

Pēc A. Šimanska domām, katru reizi, apkalpojot klientus, viņš veic vienus un tos pašus soļus, kuri viņam ir labi zināmi, tādēļ arī uz šīm sacensībām skatījos kā uz sava darba ikdienu un centos būt bārmenis – ne tikai sacensību dalībnieks, un smelties pēc iespējas vairāk pozitīvu emociju.

"Pirmā etapa laikā centos būt harizmātisks, pacelt garastāvokli, uz tiesnešiem skatījos kā uz klientiem un mēģināju būt īpaši uzmanīgs pret viņiem, taču šīs manas pūles neietekmēja gala vērtējumu un traucēja koncentrēties tieši uz alus ieliešanu. Tādēļ ne līdz galam precīzi veikti svarīgākie alus ieliešanas un pasniegšanas soļi atņēma izšķirošos punktus", – stāsta bāra "Berlin" pārstāvis.

Bārmenis atklāj, ka alus liešanas brīdī viņam par vislielāko izaicinājumu kļuva precīza laika noteikšana, kad nosmelt putu pārdaudzumu, un kausa turēšana 45 grādu leņķī. Šādos mirkļos svarīgs kļūst ikviens sīkums, ļoti būtiska ir ātra reakcija, un, protams, "Heineken Star Serve" apmācību laikā iegūtās zināšanas.

Lai pilnveidotos ir nepieciešams apgūt jaunas zināšanas

Puisis optimistiskā noskaņojumā piebilst, ka dalība tādā pasaules līmeņa pasākumā ir neaizstājama pieredze un ka arī to, ka no pašā pasākuma sākuma viņu apbūra profesionalitāte un pasākumu organizatoru viesmīlība, katram dalībniekam pievēršot īpašu uzmanību.

Triju dienu viesošanās Nīderlandes galvaspilsētā laikā, A. Šimanskam bija iespēja apmeklēt šeit izveidoto pasaulē vienīgo "Heineken" alus muzeju, vēl tuvāk iepazīties ar šī alus vēsturi, ražošanas procesu un piedalīties degustācijās, kas noritēja neierastajā bāra vidē, bet alus darītavā.

"Labam bārmenim ir ne tikai jāprot pareizi ieliet alus, bet arī jāizprot šī dzēriena sastāvs, tā ražošana, citas alum raksturīgas īpašības. Pieredze atnāk ar laiku, bet zināšanu bagāžas lielums ir atkarīgs tikai no tevis paša, cik esi noskaņojies mācīties un pilnveidoties", – cenšas pārliecināt A. Šimansks.

"Heineken Star Serve 2016" finālā Amsterdamā sacentās 16 labāko bārmeņu no Ēģiptes, Tunisijas, Brazīlijas, Puertoriko, Honkongas, Indonēzijas, Malaizijas, Jaunzēlandes, Itālijas, Grieķijas, Spānijas, Serbijas, Rumānijas, Krievijas, Nīderlandes un Baltijas valstīm. Par labāko pasaules bārmeni tika atzīts Malaizijas pārstāvis.

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme. Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!