Desmit slavenākie vīrieši, kuri miruši no AIDS

Šobrīd pasaulē ik minūti no AIDS nomirst vismaz viens cilvēks, bet starp viņiem ir arī tādi, kuru piemiņa ir nozīmīga arī popkultūras vēstures kontekstā. Nesen pozitīvu HIV diagnozi apstiprinājis Holivudas aktieris Čārlijs Šīns, taču arī pirms viņa miruši gan aktieri, gan mūziķi, gan filozofi.
Desmit slavenākie vīrieši, kuri miruši no AIDS
1
Viens no pirmajiem slavenajiem cilvēkiem, kas miris no AIDS, bija vācu izcelsmes amerikāņu dziedātājs Klauss Nomi, īstajā uzvārdā Šperbers, kurš slavu iemantoja, šovā ‘Saturday Night Live’ kopā ar Deividu Boviju izpildot dziesmu ‘The Man Who Sold the World’. Nomi ierakstīja vien divus albumus, bet viņa imidžs un neparastā uzstāšanās maniere ir labā atmiņā vēl joprojām. Dziedātājs nomira 1983. gadā, nenodzīvojis līdz 40 gadu vecumam.
Arhīva foto
Desmit slavenākie vīrieši, kuri miruši no AIDS
2
Nepagāja pat gads, kad kultūras sabiedrību satrauca ziņa par kādu citu nāvi - šoreiz AIDS kļuva par izcilā franču filozofs un vēsturnieka Mišela Fuko nāves iemeslu. Iespējams, ka slimība Fuko piemeklējusi Tunisijā, kur viņš kādu laiku dzīvoja un strādāja kopā ar savu homoseksuālo partneri. Fuko smagi slimoja divus pēdējos mūža gadus, bet viņa tēls – kalsns, gludi skūts vīrietis acenēs – kļuvis par hrestomātisku.
Vida Press


Desmit slavenākie vīrieši, kuri miruši no AIDS
3
Nākamajā gadā šo pasauli pameta slavenais amerikāņu aktieris Roks Hadsons, filmu ‘Giant’, ‘Darling Lili’ un citu zvaigzne. Lai gan lielākoties Hadsons filmējies romantisku mīlnieku lomās, arī viņš bija talantīgs gejs. 1983. gadā viņš uzzināja, ka ir slims ar AIDS, bet šo faktu no saviem tuviniekiem centās slēpt un braucu uz Parīzi ārstēties. Tomēr ārstēšanās bija jāpārtrauc, jo aktierim nācās piedalīties seriālā ‘Dinastija’. Hadsons izvēlējās nomirt nevis slimnīcā, bet gan savās mājās Beverlihilzā, kurš viņš arī pavadīja sava mūža pēdējos mēnešus.
Vida Press


Desmit slavenākie vīrieši, kuri miruši no AIDS
4
No XX gadsimta 50. līdz 70. gadiem pats apmaksātākais šovmenis pasaulē bija ekstravagantais amerikāņu pianists Liberače, un viņa manierīgums ilgu laiku ļāva slēpt homoseksualitāti. Nomira Liberače 1987. gadā 67 gadu vecumā – lai gan oficiālais nāves iemesls bija pneimonija, mūziķim bija HIV, par ko gan kļuva zināms tikai pēc viņa nāves.
Vida Press


Desmit slavenākie vīrieši, kuri miruši no AIDS
5
1991. gada rudenī mūzikas mīļotājus sasniedza kāda nepatīkama vēsts - bija miris džezmenis, fusion un cool jazz stilu pamatlicējs Mailzs Deiviss. Saskaņā ar oficiālo versiju viņš mira no pneimonijas izraisītiem sarežģījumiem, tomēr ir zināms, ka slavenais mūziķis bija slims ar AIDS.
Vida Press


Desmit slavenākie vīrieši, kuri miruši no AIDS
6
Mazāk nekā pēc diviem mēnešiem mūzikas pasauli pārsteidza vēl kāds šokējošs paziņojums: britu rokgrupas ‘Queen’ vokālists Fredijs Merkurijs publiski atzina, ka ir slims ar AIDS. "Ņemot vērā baumas, kas pēdējās nedēļās cirkulē presē, es varu apstiprināt: asins analīzes parādījušas, ka man ir HIV. Man ir AIDS. Es uzskatīju, ka šī informācija jātur noslēpumā, lai saglabātu manu tuvinieku sirdsmieru, tomēr pienācis laiks visiem maniem draugiem un pielūdzējiem paziņot patiesību." Nākamajā dienā Fredijs nomira.
Vida Press


Desmit slavenākie vīrieši, kuri miruši no AIDS
7
Savukārt Krievijā dzimušais amerikāņu rakstnieks-fantasts Aizeks Azimovs HIV ieguva traģiskas nejaušības dēļ: 1983. gadā, veicot sirds operāciju, viņam nejauši pārlēja inficētas asinis. Viņš nomira 1992. gadā no sirds mazspējas, kas bija attīstījusies uz HIV fona.
Vida Press


Desmit slavenākie vīrieši, kuri miruši no AIDS
8
Tāpat asins pārliešanas rezultātā HIV ieguva amerikāņu tenisists un sabiedriskais darbinieks Artūrs Ešs. Karjeras laikā viņš izcīnījis trīs ‘Grand Prix’, bet 1969. gadā atzīts par labāko ASV sportistu. Viņš cīnījās par melnādaino tiesībām Dienvidāfrikā, par ko nereti nonāca aiz restēm. Ešs tika inficēts 1988. gadā, bet nomira piecus gadus vēlāk. Jau dzīves laikā viņš paspēja nodibināt HIV profilakses centru.
Vida Press


Desmit slavenākie vīrieši, kuri miruši no AIDS
9
Amerikāņu aktieris Entonijs Pērkinss visplašāk pazīstams pēc Normana Beitsa lomas Alfēra Hičkoka filmā ‘Psycho’ un dažos tās turpinājumos, taču viņš piedalījies vairākos desmitos filmu un pat izpelnījies ‘Oskara’ nomināciju. 1986. gadā, filmējoties ‘Psycho’ trešajā turpinājumā, aktierim tika diagnosticēts HIV, un sešus gadus vēlāk viņš 60 gadu vecumā nomira. Pirmo reizi sekss ar sievieti Pērkinsam bija tikai 39 gadu vecumā, bet līdz tam bijuši vairāki vētraini romāni ar vīriešiem, tostarp Rūdolfu Nurijevu.
Vida Press


Desmit slavenākie vīrieši, kuri miruši no AIDS
10
1993. gadā no AIDS mira arī tatāru un baškīru izcelsmes baletdejotājs Rūdolfs Nurijevs, kurš 1961. gadā emigrēja uz Rietumiem un ir viens no slavenākajiem padomju pārbēdzējiem, kuri nekad neatgriezās (ceka viņam iebraukt PSRS atļāva tikai vienu reizi - 1987. gadā, lai atvadītos no mirstošās mātes). Slimība sāka progresēt 1989. gadā, bet līdz pat savai nāvei četrus gadus vēlāk Nurijevs turpināja dejot, lai gan tas viņam sagādāja aizvien lielākas grūtības.
Vida Press
Absurdākie veidi, kādos mirušas vēsturiskas personības Absurdākie veidi, kādos mirušas vēsturiskas personības   (3)
Slavenākie cilvēki, kuri dzīvi beiguši ar nocirstu galvu Slavenākie cilvēki, kuri dzīvi beiguši ar nocirstu galvu   (3)
Seši slaveni aktieri, kuri gājuši bojā auto avārijā Seši slaveni aktieri, kuri gājuši bojā auto avārijā   (2)
Slaveni bērni, kas nav nodzīvojuši līdz 18 gadu vecumam Slaveni bērni, kas nav nodzīvojuši līdz 18 gadu vecumam   (5)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.