Ko nozīmē B burti B.B. Kinga vārdā un citi līdzīgi gadījumi

14. maijā 89 gadu vecumā mūžībā aizgāja leģendārais amerikāņu blūzmenis, komponists un ģitārists B.B. Kings. Vismaz viņa vārdu ir dzirdējis ikviens, taču ne visi zina, ko nozīmē maģiskie burti B.S. Šajā sakarā Skats.lv apkopojis arī dažus citus slavenus cilvēkus, kuri plašāk pazīstami tieši ar iniciāļiem.
Ko nozīmē B burti B.B. Kinga vārdā un citi līdzīgi gadījumi
1
B.B. Kings 1925. gadā piedzima kā Railijs B. Kings. Jaunībā, dažādos klubos strādājot par dziedātāju un dīdžeju, Kings izpelnījās iesauku ‘Beale Street Blues Boy’, ko vēlāk saīsināja uz ‘Blues Boy’, bet galu galā – uz ‘B.B.’ Tātad faktiski viņa iniciāļi nozīmē „blūza puika”.
Reuters/Scanpix
Ko nozīmē B burti B.B. Kinga vārdā un citi līdzīgi gadījumi
2
Vēl kāds cits slavens amerikāņu ģitārists, kurš nesen pārcēlies uz labākiem medību laukiem, ir Dž.Dž. Keils (J.J. Cale) – slavenā hita ‘Cocaine’ autors. Viņš dzimis kā Džons Veldons Keils, bet, kad sāka kļūt atpazīstamāks, pēc ieteikuma nomainīja iniciāļus uz J.J. tas darīts tāpēc, lai nebūtu sajukums ar citu slavenu Keilu – ‘The Velvet Underground’ mūziķi Džonu Keilu.
Louis Ramirez Photography / cc


Ko nozīmē B burti B.B. Kinga vārdā un citi līdzīgi gadījumi
3
Vēl kāds amerikāņu mūziķis, tiesa, krietni vien apšaubāmākas kvalitātes, ir reperis M.C. Hammer, savulaik populārā hita ‘U Can't Touch This’ izpildītājs. Viņš dzimis kā Stenlijs Kērks Barels, vēlāk pārdēvējies par M.C. Hammer, bet tagad zināms vienkārši kā Hammer (Āmurs). Savukārt reperu bieži lietotais vārds M.C. ir abreviatūra no „master of ceremonies”, ko varētu tulkot kā konferansjē.
Vida Press


Džilindžers
4
Arī pie mums ir kāds pazīstams iniciāļu lietotājs – tas, protams, ir režisors Dž.Dž. Džilindžers, īstajā vārdā Raimonds Rupeiks. Reiz izdevumam ‘Privātā dzīve’ viņš skaidroja sava pseidonīma izcelsmi. „Es biju tikko noskatījies Marko Ferreri filmu ‘Dilindžers ir miris’. Filmā nebija neviena vārda, bez teksta, bet nu absolūts geņiaļņiks. Es par to bandītu neko pirms tam nebiju dzirdējis, pēc filmas piepiļījos, braucu. Vilcienā viena vecenīte, es viņai piesēžos klāt un saku: “Dilindžers ir miris!” Nu, tragedņiks! Bet viņa vai nu mani neuztvēra nopietni, vai kā, bet saka: “Nē, nav miris! Viņš ir dzīvs!” Nu, kā var būt dzīvs, ja ir miris?! Viņa saka, dzīvs! Nu, labi, tad es būšu viņš! No rīta pamodos un biju Džilindžers,” stāstīja Rupeiks, kurš Dilindžera uzvārdam vēl pievienoja ž un priekšā piekabināja Dž.Dž. – lai būtu labskanīgāk.
F64


Ko nozīmē B burti B.B. Kinga vārdā un citi līdzīgi gadījumi
5
Ļoti daudz šādu piemēru ir pasaules literatūrā. J.D. Salinger = Džeroms Deivids Selindžers, H.P. Lovecraft = Hovards Filipss Lavkrafts, A.A. Milne = Alans Aleksandrs Milns, C.S. Lewis = Klaivs Steilzs Luiss, T.S. Eliot = Tomass Stērnss Eliots, D.H. Lawrence = Deivids Herberts Lourenss, E.T.A. Hoffmann = Ernsts Teodors Amadejs Hofmanis un tā tālāk. Lielākoties tie ir pašu rakstnieku iniciāļi, bet, piemēram, Harija Potera „mammas” Roulingas iniciāļi J.K. radušies no pašas vārda Džoanna un vecmāmiņas vārda Ketlīna, ko labskanībai pievienot ierosināja viņas izdevējs.
Reuters/Scanpix


Ko nozīmē B burti B.B. Kinga vārdā un citi līdzīgi gadījumi
6
No literātiem interesantākā pseidonīma izcelsme, iespējams, ir amerikāņu īsprozas meistaram O.Henrijam, kuru daudzi uzskata pa īru. Viņš dzimis kā Viljams Sidnejs Porters, bet par savu pseidonīmu pats stāstījis dažādus brīnumus: 1) tas ir radies no avīzē nejauši izlasīta uzvārda un paša īsākā iespējamā vārda; 2) no cietuma uzrauga Orrina Henrija vārda; 3) pirmie divi burti ir no vārda Ohaio, bet pēdējie – no „penitentiary” (labošanas iestāde). Karjeras sākumā O.Henrijs parakstījās arī kā Olivers Henrijs.
Vida Press


Ko nozīmē B burti B.B. Kinga vārdā un citi līdzīgi gadījumi
7
Vēl kāds ar cietumiem ļoti saistīts cilvēks ir bijušais amerikāņu futbola spēlētājs un aktieris O.Dž. Simpsons. 1994. gadā viņš nogalināja savu sievu Nikolu Braunu Simpsonu un viņas draugu, par ko šobrīd izcieš 33 gadu ilgu cietumsodu. Simpsona prāva bija visilgākā kriminālprāva Kalifornijas vēsturē, kur par šādiem noziegumiem ir paredzēts nāvessods. Kas attiecas uz viņa iniciāļiem, tie nozīmē viņa īsto vārdu Orentāls Džeimss.
AFP/Scanpix


Ko nozīmē B burti B.B. Kinga vārdā un citi līdzīgi gadījumi
8
Vēl kāds slavens cilvēks, kura iniciāļi ir vienkārši vārdu saīsinājums, ir holandiešu grafiķis M.C. Escher, kura pilnais vārds ir Moritss Kornēliss Ešers.
Publicitātes foto


Ko nozīmē B burti B.B. Kinga vārdā un citi līdzīgi gadījumi
9
Savukārt veikalu tīkls ‘J.C. Penney’, kurā arī jūs, iespējams, iepērkaties, ir nosaukts par godu tā dibinātājam – amerikāņu biznesmenim Džeimsam Kešam Pennijam, kurš pirmo veikalu atvēra 1902. gadā.
Carolyn Todd / cc


Ko nozīmē B burti B.B. Kinga vārdā un citi līdzīgi gadījumi
10
Un vēl viens cilvēks, kura vārds saistās ar „skaidras naudas norēķiniem”, ir leģendārais amerikāņu mūziķis Džonijs Kešs. Kā pēdējais šajā sarakstā viņš ir iekļauts tādēļ, ka Kešs ir darījis pretēji visiem iepriekš minētajiem cilvēkiem – proti, viņš ir piedzimis nevis ar vārdu, bet ar iniciāļiem. Vecāki mazajam puisēnam deva vārdu J.R., taču, iestājoties armijā, viņš nedrīkstēja izmantot tikai iniciāļus, tāpēc kļuva par Džonu R. Kešu, bet vēlāk – vienkārši par Džoniju Kešu.
Vida Press
Geju skaits Latvijā strauji palielinās – nu jau vairāk par desmit Geju skaits Latvijā strauji palielinās – nu jau vairāk par desmit   (18)
Kā dusmojas slaveni cilvēki: lamāties drīkst, sist - labāk nē! Kā dusmojas slaveni cilvēki: lamāties drīkst, sist - labāk nē!  
Mākslīgi modelētas sejas: kā izskatīsies slavenību bērni Mākslīgi modelētas sejas: kā izskatīsies slavenību bērni   (2)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.