Kā patiesībā atbildēt uz darba intervijas jautājumiem

Darba intervijās cilvēki bieži nonāk neērtās situācijās, kurās vadītājs uzdod daudz muļķīgu un tukšu jautājumu, uz tiem saņemot tikpat tukšas atbildes. Ir slikti sākt attiecības uz melu pamata, tādēļ ir apkopoti populārākie darba interviju jautājumi un atbildes, kuras ir krietni tuvāk patiesībai. Esot patiesam, tu vairosi savas iespējas iegūt kāroto amatu.
Kā patiesībā atbildēt uz darba intervijas jautājumiem
1
Panākumu atslēga darba intervijā neslēpjas vien trāpīgās atbildēs un zeltītā CV, kas izklāts potenciālā vadītāja priekšā. Lielu nozīmi spēlē arī tavs izskats, kā jau jebkurā citā dzīves situācijā. Ir pierādīti daži ‘knifi’, kas vairos tavas iespējas tikt uzņemtam kolektīvā. Speciālisti zina stāstīt, ka topošajiem kolēģiem ļoti patiktu, ka esi ieradies tīrās drēbēs, kas ir labi izgludinātas. Tāpat svarīgi ir izmantot dušu, kas tev piešķirs patīkamu aromātu.
Vida Press


Kā patiesībā atbildēt uz darba intervijas jautājumiem
2
Diemžēl darba intervijās cilvēki mēdz saskarties ar ļoti neērtu un pretīgu jautājumu - ‘Kur tu sevi redzi pēc pieciem gadiem?’ Ja cilvēkam būtu dotības sevi redzēt pēc pieciem gadiem, viņš varētu pelnīt brangu naudu, atverot savu gaišredzības kantori vai vismaz ezotēriska rakstura ‘Facebook’ lapu, kas noved pie loģiska atrisinājumu - ja viņš sevi kaut kur redzētu, viņš nenāktu uz darba interviju. Tāpēc, darba meklētāji, izmetiet šāda veida atbildes - ‘Pēc pieciem gadiem es sevi redzu kā šīs kompānijas stabilu vērtību, klientu cienītu un lojālu komandas spēlētāju.’ Tā vietā esat atklāti un atbildiet šādi: ‘Nav ne jausmas, taču varu solīt, ka katru dienu strādāšu gandrīz pēc labākās sirdsapziņas un, to darot, mēs redzēsim, vai man šeit ir vieta vai nav!’
Vida Press


Kā patiesībā atbildēt uz darba intervijas jautājumiem
3
Cik daudz tu vēlies saņemt? Centies pirms intervijas uzzināt konkrētus skaitļus, kas apgrozās šajā sfērā, ja tas neizdodas, tad mēģini spekulēt ar valsts vidējo atalgojumu konkrētajā sektorā, ko var noskaidrot Centrālās statistikas pārvaldes mājas lapā. Kad esat nonākuši pie diņģēšanās daļas, nekautrējies prasīt vairāk par vidējo, jo, ja prasīsi mazāk, tad arī mazāk dabūsi. Piemēram, tu zini, ka vari droši tikt pie 800 eiro mēnesī, prasi 950. Tā tu parādīsi gan to, ka sevi cieni, kā arī to, ka nevēlies būt apdalīts, un tas, kurš mīļā miera labad ņems cik ‘saimnieks’ dos.
Vida Press


Kā patiesībā atbildēt uz darba intervijas jautājumiem
4
Kā tu strādā komandā? Tev gribēsies teikt, ka labi un ka komandas darbs ir stūrakmens ilgtermiņa projektiem, lielu lietu panākšanai un visas pārējās muļķības. Taču tā nav, lielisku komandas darbu var redzēt ļoti reti, tieši tāpēc vārdiem ‘čempions’ un ‘līderis’ ir jēga. Saki patiesību - ‘No punkta A ir jātiek uz punktu B, un tad jau manīs, ar kādiem paņēmieniem tas tiks realizēts.’
Vida Press


Kā patiesībā atbildēt uz darba intervijas jautājumiem
5
Tu esi ieradies uz interviju, tātad vēlies iegūt šo darbu - apsveicami, tā ir tava vienīgā un galvenā pozitīvā īpašība, kas interesēs tavu darba devēju. Nespēlējies ar vārdiem ‘punktuāls’, ‘uzņēmīgs’, ‘mērķtiecīgs’, to, kas patiesībā esi, ļoti labi varēs redzēt pirmajās darba nedēļās, līdz ar to vari nestāstīt par savām sliktajām īpašībām, tās ātri varēs redzēt izpaužamies praksē, un tikai tad vadība varēs pieņemt lēmumu, cik tās patiesībā ir sliktas.
Vida Press


Kā patiesībā atbildēt uz darba intervijas jautājumiem
6
Kāpēc tu pameti iepriekšējo darbu? Pirmkārt, tu viņu nepameti – tevi atlaida. Tikai likumsakarīgi, ka tu vēlētos noklusēt faktu, ka pēc abpusējas vienošanās tevi atstādināja no amata par seksuāla rakstura komentāriem pret praktikantiem, kā arī par tavu regulāro ceturtdienu rītu paģiru dvingu. Atbildi pavisam vienkārši: ‘Es devos ilgstošos sevi meklējumos, lai saprastu, ko vēlos darīt ar savu dzīvi. Te nu es esmu!’
Vida Press


Kā patiesībā atbildēt uz darba intervijas jautājumiem
7
Vai tev ir pieredze šādā vai līdzīgā amatā? Jā, protams! Iepriekšējos trīs gadus pavadīji pārtikas tehnoloģijas nozarē kā iepakojumu un plastikāta speciālists! Skaidra lieta, ka nav, bet kā gan tu iegūsi pieredzi, ja neviens tev nedos iespēju? Esi atklāts un saki, ka tev nav ne mazākās nojausmas, kādi būs tavi tiešie darba pienākumi, bet tu esi gatavs visu sačakarēt pēc vistīrākās sirdsapziņas. Piemini arī, ka ‘apskatīsies Google’. Ja šis variants šķiet par skarbu, tad saki ‘Man nav pieredzes, taču ļoti ātri apgūstu visu jauno. Spilgtākais piemērs būtu ātrā adaptēšanās vilciena biļetes iegādei ar 'Mobilly'.
Vida Press


Kā patiesībā atbildēt uz darba intervijas jautājumiem
8
Kāpēc tieši šī nozare un tieši pie mums? Būsim reāli – 16 gadu vecumā tu nedomāji, ka jebkad tirgosi saldējumus Vērmanes dārzā. Tas nav gluži tas, ko tu pirmajās klasēs stāsti ‘Kad es būšu liels, es būšu...’ dialogos. Saki atklāti, kā ir: jūs bijāt vienīgie, kuri mani pasauca uz pārrunām. Tiesa, tu riskē ar savas vērtības pazemināšanu, tāpēc ir otra alternatīva: ‘Šis darba sludinājums atrada mani, nevis es viņu. Uzskatu, ka tā ir zīme, kuru nedrīkst ignorēt.’
Vida Press


Kā patiesībā atbildēt uz darba intervijas jautājumiem
9
Kāda ir noturība pret stresu? Iepriekšējā darba vietā uz biroju nedevies bez trīs dažādiem antidepresantiem un izskatās, ka tev no tiem ir izveidojusies gana pieklājīga atkarība, lai turpinātu barot zāļu ražotājus un savu terapeitu. Stress nav viena no lietām, ar ko spēj sadzīvot, taču par to nav jākaunas. Lepnā balsī paziņo, ka esi histēriķis, neirotiķis, tev ir progresējošs bipolārisms, taču kontrolē situāciju, jo pa brīvdienām esi hronisks alkoholiķis, kurš, krustojot viskiju ar klonazepāmu, tiek galā ar savām dzīves problēmām. Protams, tu to vari arī noklusēt, pieprasot nākamo jautājumu un neidziļinoties šajā.
Vida Press


Kā patiesībā atbildēt uz darba intervijas jautājumiem
10
Kā ar disciplīnu un ierašanos laikā? Tev potenciālais darba devējs ir jāsagatavo tam, ka vismaz reizi mēnesī tu saslimsti ceturtdienas vakarā ap plkst. 22.00, kā rezultātā visu piektdienu nespēsi ierasties uz darbu. Nevar arī aizmirst tās reizes, kad trešdienās sanācis aizsēdēties ‘Pienā’ un ceturtdienas tiek pavadītas ar ūdens glāzi pie rokas. Saki, ka ‘šad tad ir veselības problēmas, bet nekas tāds, kas neatļautu reizi mēnesī padarboties no mājām vai arī apmeklēt kādu speciālistu.’ Vēl ir variants visu novelt uz slimu omīti, kura jāapkopj tieši piektdienās.
Vida Press
Septiņi padomi, kā iepatikties draudzenes tēvam Septiņi padomi, kā iepatikties draudzenes tēvam   (3)
Senlatviešu metodes straujai dzīves uzlabošanai Senlatviešu metodes straujai dzīves uzlabošanai   (4)
Septiņi vienkārši soļi, kā ātri atveseļoties no saaukstēšanās Septiņi vienkārši soļi, kā ātri atveseļoties no saaukstēšanās   (5)
Praktiski padomi, kā pareizi 'stalkot' meiteni sociālajos tīklos Praktiski padomi, kā pareizi 'stalkot' meiteni sociālajos tīklos   (1)
10 piemēri, kā nekad nevajadzētu uzvesties naktsklubā 10 piemēri, kā nekad nevajadzētu uzvesties naktsklubā   (11)
Daži praktiski padomi, kā ikdienā izvairīties no zagļiem Daži praktiski padomi, kā ikdienā izvairīties no zagļiem   (2)
10 noderīgi padomi, kā vēl bez ēšanas izmantot medu 10 noderīgi padomi, kā vēl bez ēšanas izmantot medu   (2)
10 kaitinoši draugu tipi, kurus gribas izdzēst no 'Facebook' 10 kaitinoši draugu tipi, kurus gribas izdzēst no 'Facebook'   (29)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.