Ledus spaiņa izaicinājums - jā vai nē?

Apliešanās ar spaini ūdens un ledus ir kļuvis par pasaules ‘trendu’, taču, atšķirībā no tādiem pārdzīvotiem interneta hitiem kā ‘harlem shake’, ‘planking’ un citām veiksmīgi aizmirstām aktivitātēm, šim ir cēls mērķis un reāls pamatojums. Tiesa, nemainās fakts, ka sabiedrībā turpinās diskusijas, cik nepieciešams tas viss ir.
Ledus spaiņa izaicinājums - jā vai nē?
1
Apliešanās ar ūdeni labdarības vārdā sākās jau sen - 2013. gadā (jā, pie mūsdienu digitāli straujā laikmeta 2013. gads internetā skaitās sena pagātne). Tā sākotnējā ideja bija pavisam vienkārša - vai nu ziedo naudu vēža ārstēšanas pētījumu attīstībai, vai arī esi spiests ielēkt ledusaukstā ūdenī.
AFP/Scanpix


Ledus spaiņa izaicinājums - jā vai nē?
2
Fokusu uz šā brīža uzdevumu - uzgāzt sev virsū spaini ar ūdeni un ledu, lai pēc tam ziedotu naudu amiotrofālās laterālās sklerozes slimniekiem - interneta trends ieguva 2014. gada 30. jūnijā, kad to Amerikā, Golfa TV kanālā, izpildīja raidījuma vadītāji.
AFP/Scanpix


Ledus spaiņa izaicinājums - jā vai nē?
3
Sākotnēji izplatoties TV cilvēku aprindās, izaicinājumu pārņēma arī citu sfēru slavenības - mūziķi, sportisti, politiķi, tādējādi turpinot uzstādīt ultimātus citām personībām. Ja sākotnējā doma izaicinājumam bija naudas ziedošana, tādējādi izvairoties no aukstā ūdens uzgāšanas, tad vēlāk viss pilnībā sajuka un apliešanās kļuva par daļu no ziedojuma.
Reuters/Scanpix


Ledus spaiņa izaicinājums - jā vai nē?
4
Neskaitāmi cilvēki ir norādījuši uz neloģisko lietu kārtību - naudas ziedošana, protams, ir cēla un lieliska padarīšana, taču, kāda iemesla pēc būtu nepieciešama tā laistīšanās ar ūdeni? Visvairāk šo argumentu cilā Kalifornijā dzīvojošie, kuri cieš no nemitīga sausuma, uzdodot jautājumu - kā bezmērķīga ūdens izliešana zemē palīdz ALS slimniekiem?
AP/Scanpix


Ledus spaiņa izaicinājums - jā vai nē?
5
Tāpat vairākas slavenības, piemēram, šova ‘Jackass’ zvaigzne Steve-O, ir publiski kritizējuši tos, krui apliešanos ar ūdeni izmanto sava PR nolūkos, aizmirstot par naudas ziedošanu un citu cilvēku izaicināšanu.
AP/Scanpix


Ledus spaiņa izaicinājums - jā vai nē?
6
Tajā pat laikā ir vērojami arī labie piemēri, piemēram, Čārlijs Šīns, kurš ūdens vietā sev uzlēja virsū skaidru naudu, ko vēlāk ziedoja labdarībai. Kaut arī var diskutēt, cik lielā mērā šis ir kļuvis par izdevīgu PR gājienu, taču nevar arī noliegt - ALS uz publicitātes rēķina pilnīgi noteikti ir saņēmis vairāk ziedojumu nekā jebkad agrāk.
AP/Scanpix


Ledus spaiņa izaicinājums - jā vai nē?
7
Savukārt apjomīgās ‘Giving What We Can’ labdarības organizācijas viceprezidents Viljams Makaskils presei atzina, ka šī akcija ļoti ietekmē citus labdarības virzienus - daudzi regulārie ziedotāji izvēlas pievienoties ‘populārajam izaicinājumam’, atstājot novārtā citus internetā mazāk populārus, taču reālajā dzīvē ne mazāk nozīmīgus labdarības projektus.
AP/Scanpix


Ledus spaiņa izaicinājums - jā vai nē?
8
Tipiski Latvijai, pagaidām apliešanās ar ūdeni nav vērojama starp populārākajiem ‘trendiem’. Iespējams, ziņa par šo akciju vēl tikai ceļo pie lielajiem uzņēmējiem, iespējams, mārketinga vadītāji vēl kož pirkstos, domājot - tā ir laba ideja vai nav?
AP/Scanpix
Seši selfiju nāves gadījumi Seši selfiju nāves gadījumi   (4)
Pilsētu cīņas - Latvijas trendīguma epicentri Pilsētu cīņas - Latvijas trendīguma epicentri   (3)
Angelas Merkeles neveiksmju sērija Angelas Merkeles neveiksmju sērija   (4)
Artuss Kaimiņš Artuss jeb Arturs, Džilindžers jeb Raimonds un citi latviešu pseidonīmi  
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.