Ko latvieši dara ar savu slaveno nelaiķu pelniem

,
Venēcijas Lielajā kanālā izkaisīti mirušā kinokritiķa, žurnālista un teātra zinātnieka Normunda Naumaņa pelni. Viņš pats to esot vēlējies, un aizgājēja vēlme viņa tuviniekiem ir likums. Kremēšana Latvijā nav pārāk populāra tradīcija, tomēr daži no mūsu slavenajiem nelaiķiem ir arī sadedzināti.
Ko latvieši dara ar savu slaveno nelaiķu pelniem
1
2011. gada 29. aprīlī Misiņkalna kapos Aizputē zemes klēpī tika guldīta urna ar mūžībā aizgājušā mūziķa, aktiera un dzejnieka Mārtiņa Freimaņa pelniem. Lai gan urnas apbedīšana bija plānota tikai tuvāko Freimaņa draugu un ģimenes locekļu lokā, notikums izraisīja lielu ažiotāžu un kapos ieradās desmitiem mūziķa talanta cienītāju.
LETA
Ko latvieši dara ar savu slaveno nelaiķu pelniem
2
Šī gada 24. maijā 51 gada vecumā mira dziedātājs Harijs Ozols. Viņa pelni vairākus mēnešus pēc nāves tika apbedīti Rīgas Meža kapos, kur atdusas arī mūziķa mamma – aktrise Antra Liedskalniņa. Līdz tam brīdim Ozola pelnus savās ģimenes mājās glabāja viņa ilggadējā skatuves partnere Santa Zapacka.
F64


Ko latvieši dara ar savu slaveno nelaiķu pelniem
3
Leģendārais „līvs” Jānis Grodums nomira 2010. gada 15. jūnijā, un viņa pelni pēc kremēšanas tika sadalīti – viena daļa drīz pēc viņa bērēm tika izkaisīta Liepājas Rožu laukumā, bet otra daļa atradās Elitas Patmalnieces guļamistabā. Četrus gadus vēlāk pie ‘Pūt vējiņi’ estrādes tika atklāta grupas dalībnieku piemiņas vieta ‘Spoku koks’, un tā pamatos tika iebetonēta arī urna ar atlikušajiem Groduma pelniem.
LETA


Ko latvieši dara ar savu slaveno nelaiķu pelniem
4
Liepājas Rožu laukumā savulaik tika izkaisīti arī dzejnieka Aivara Neibarta jeb Ņurbuļa pelni (starp citu, viņš ir vairāku ‘Līvu’ dziesmu tekstu autors). Ņurbulis gāja bojā 2001. gada 11. februārī, savā dzīvoklī Rīgā nosmokot ugunsgrēkā.
nekropole.info


Ko latvieši dara ar savu slaveno nelaiķu pelniem
5
Ārzemēs gan ļaudis nereti pret savu nāvi izturas ar lielāku pašironiju, un klasisks piemērs ir nošautais reperis Tupaks Šakurs – viņa pelnus pēc nāves reperu banda ‘Outlaw Immortalz’ sajauca ar marihuānu un kārtīgi sapīpējās. Zināmā mērā Tupaks nomira tāpat, kā bija dzīvojis.
Vida Press


Ko latvieši dara ar savu slaveno nelaiķu pelniem
6
Amerikāņu žurnālists un rakstnieks Hanters S. Tompsons bija slavens ar savu mežonīgu uzdzīvi, tāpēc arī bēres viņš vēlējās adekvātas. Vēlmi, lai viņa pelni tiktu uzšauti gaisā no 50 metrus augsta torņa, Tompsons izteica publiski (video var noskatīties šeit), un viņa draugi – aktieri Džonijs Deps, Bils Marejs (kuri abi Tompsonu tēlojuši filmās) un Džeks Nikolsons – to arī izdarīja.
Vida Press


Ko latvieši dara ar savu slaveno nelaiķu pelniem
7
Pelnus izkaisa arī citu iemeslu dēļ, piemēram, tāpēc, lai neuzrastos svētceļnieku pūļi, kas apsēstu kapu pieminekli un paustu atbalstu saviem elkam. Tā noticis gan ar nacistu noziedznieku Ādolfu Eihmanu, kura pelni uzreiz pēc nāves slepeni tika izkaisīti Vidusjūrā, gan ar mūziķi Sidu Višesu, kura pelnus ebreju kapsēta atteicās pieņemt (lai gan viņš būtu gribējis atdusēties blakus Nensijai).
Vida Press
Absurdākie veidi, kādos mirušas vēsturiskas personības Absurdākie veidi, kādos mirušas vēsturiskas personības   (3)
Latvieši izmirs vai neizmirs? Ko par to domā populāri cilvēki Latvieši izmirs vai neizmirs? Ko par to domā populāri cilvēki   (31)
Meksikas 'Leļļu sala' - viena no šaušalīgākajām vietām pasaulē Meksikas 'Leļļu sala' - viena no šaušalīgākajām vietām pasaulē   (1)
Slaveni bērni, kas nav nodzīvojuši līdz 18 gadu vecumam Slaveni bērni, kas nav nodzīvojuši līdz 18 gadu vecumam   (5)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.