Pieci leģendāri, bet patiesi stāsti par izbēgšanu no cietuma

Nupat visai fantastiskā veidā no cietuma izbēdzis meksikāņu narkobarons 'El Chapo'. Nav zināms, vai viņa dzīve tiks iemūžināta kādā kinofilmā, taču daži citi leģendāri stāsti par bēgšanu no cietuma jau ir kļuvuši par pasaules kino klasiku.
Pieci leģendāri, bet patiesi stāsti par izbēgšanu no cietuma
1
Divas reizes fantastiskā veidā no cietuma izbēdzis slavenais amerikāņu Lielās depresijas laika noziedznieks, ASV „sabiedrības ienaidnieks numur viens” Džons Dilindžers. Otrajā reizē 1934. gada martā Dilindžers izbēga no „paša drošāka cietuma” Kraunpointā, Indiānā, kur cietumu apsargāja vietējā apsardze, policija un armijas rezerves vienības. Tomēr Dilindžeram izdevās izbēgt, cietuma kamerā uzmeistarojot viltus ieroci no ziepju gabala. Viņš nozaga pilsētas šerifa fordu un aizmuka uz citu štatu. Tiesa, pēc dažiem mēnešiem vērienīgā FIB operācijā slaveno banku aplaupītāju nošāva.
Vida Press
Pieci leģendāri, bet patiesi stāsti par izbēgšanu no cietuma
2
Vēl kāds slavens noziedznieks, kuram izdevies izbēgt no cietuma, ir Frenks Abigneils – filmas ‘Catch Me if You Can’ galvenais varonis, kuru tajā atveidoja Leonardo Dikaprio (abi kopā attēlā). 1971. gadā viņš bija nonācis cietumā, taču cietuma apsardzi pārliecināja par to, ka ir inspektors, kas darbojas slepenā organizācijā. Kopā ar citu ieslodzīto izgatavojuši atbilstošas vizītkartes, viltnieki tika izlaisti no cietuma.
Vida Press


Pieci leģendāri, bet patiesi stāsti par izbēgšanu no cietuma
3
1962. gada 11. jūnijā trīs noziedznieki – Klarenss Anglins, Džons Anglins un Frenks Moriss – izbēga no vislabāk apsargātā cietuma – bēdīgi slavenās Alkatrazas. Izgatavojuši manekenus, lai sargi domātu, ka viņi saldi dus, noziedznieki izmantoja pašdarinātus ieročus (tostarp urbi, kas gatavots no putekļu sūcēja motora) un cauri cietuma betona sienām un ventilācijas šahtām izkļuva krastā (Alkatrazas cietums atrodas uz salas). Izmantojot pašu izgatavotu plostu, noziedznieki devās Sanfrancisko līča ūdeņos, un kopš tā laika par viņiem nekas nav dzirdēts. FIB apgalvo, ka viņi noteikti noslīkuši, taču līķi tā arī nekad nav atrasti.
Vida Press


Pieci leģendāri, bet patiesi stāsti par izbēgšanu no cietuma
4
1944. gadā sabiedroto spēku karavīri, kas atradās ‘Stalag Luft III’ vācu cietumā, izraka trīs pietiekami lielus tuneļus, lai īstenotu masveida bēgšanu, kas vēsturē iegājusi kā ‘The Great Escape’. Viņi pamanījās izmantot daudzus tehnoloģiskus paņēmienus, taču tunelis beidzās vietā, kur sardze viņus varēja ieraudzīt. 76 vīri izbēga, bet 77. tika pamanīts, tāpēc vācieši, protams, uzsāka vērienīgu bēgļu meklēšanas kampaņu. Rezultātā tikai trīs vīriem izdevās izbēgt.
Vida Press


Pieci leģendāri, bet patiesi stāsti par izbēgšanu no cietuma
5
Cits slavens stāsts ir par bēgšanu no Sobiboras nāves nometnes, kas bija nacistu operācijas ‘Reinhard’ plāna sastāvdaļa ebreju masveida iznīcināšanai. Ar pašdarinātiem nažiem nogalinot sargus, izbēgt izdevās pusei no sešiem simtiem nometnē ieslodzīto. Leons Feldhendlers un Aleksandrs Pečerskis bija izstrādājuši nevainojamu plānu, saskaņā ar kuru visiem ieslodzītajiem vienlaikus bija jāuzbrūk apsargiem. Atšķirībā no iepriekšējiem gadījumiem šis beidzās ar asinsizliešanu, tomēr tā bija bēgšana no koncentrācijas nometnes, un arī šis stāsts ir pamatā filmai – britu drāmai ‘Escape from Sobibor’.
Vida Press
Viduslaiku kopiena: kā krievu bandīti dzīvo nekurienes vidū Viduslaiku kopiena: kā krievu bandīti dzīvo nekurienes vidū   (31)
Kā lai noķer maniaku, ja policijā neviens nemāk zīmēt? Kā lai noķer maniaku, ja policijā neviens nemāk zīmēt?   (4)
Gangstera Ala Kapones villu var nopirkt par 5,6 miljoniem Gangstera Ala Kapones villu var nopirkt par 5,6 miljoniem  
Ieslodzījums no iekšpuses - fotogrāfs piedzīvo Sibīrijas cietuma emocijas Ieslodzījums no iekšpuses - fotogrāfs piedzīvo Sibīrijas cietuma emocijas   (5)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.